
Fenomenul de “Marea Dimensională” (The Great Resignations) se apropie de România, însă nu are un impact puternic asupra pieței locale. Cel puțin, nu atât de puternic precum a avut în Statele Unite ale Americii.
“Deși am avut un număr de aproximativ 450.000 de demisii în 2021, a fost o creștere de circa 20-30% față de 2020. Este cel mai mare număr de demisii voluntare înregistrate în România. De ce nu suntem la nivelul Europei de Vest și la nivelul Americii? Pentru că în România încă nu suntem la nivelul la care cu orice job, sau aproape orice job pe care îl găsești în economie, să poți duce o viață corectă”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs Group, pentru Forbes România. Astfel, în momentul în care în România vei putea duce “o viață corectă”, respectiv în momentul în care orice salariu poate acoperi o chirie sau o rată la bancă, ori în general nevoile de bază, piața locală se va confrunta cu un val de demisii “fără o perspectivă viitoare”. Acest lucru s-a întâmplat și în SUA, spune Bogdan Badea, “câteva milioane de demisii pe lună și mulți dintre ei nu aveau următorul job, însă în Europa este de neconceput” .
Potrivit unui studiu realizat de eJobs România, jucător important în piața de recrutare online, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, aproximativ 20% dintre români și-ar fi dat demisia fără să aibă următorul job asigurat. “Facem aceste studii de ani de zile. Procentul nu crescuse mai mult de 1-2% niciodată. Și totuși, la începutul anului, circa 20% dintre români și-ar fi dat demisia fără să aibă următorul job. Pur și simplu își dau demisia”, explică CEO-ul. Astfel, cei care aleg să părăsească companiile, își oferă un timp de la o lună, până la un an, pentru gândire și pentru a descoperi cu adevărat în ce domeniu vor să activeze.
La nivel macro, pe piața forței de muncă există o tendință de căutare a talentelor, iar în acest trend, există demisii din partea persoanelor ce au fost atrase de o altă companie. “În domeniile în care joburile sunt foarte calde, oamenii au început să fie mai mult căutați, nu să își depună candidaturile la jobul respectiv. E o tendință din ce în ce mai accentuată, în special în domeniile în care lupta pentru talente este foarte puternică. Pe lângă clasicul IT, sunt multe domenii care sunt foarte căutate – vânzări de exemplu”, explică el. În această notă, CEO-ul eJobs îndeamnă companiile spre două metode pentru reținerea echipei, ori pentru a-i atrage pe viitorii angajați: comunicarea și tratarea lor ca adulți. “Primul lucru pe care l-aș menționa întotdeauna când vorbim de retenție este comunicarea, multă comunicare, legată de decizii, de ce se întâmplă cu anumite decizii, ce se întâmplă cu anumite fenomene din companie”, spune Bogdan Badea, adăugând că al doilea element important este tratarea tuturor angajaților ca adulți. “Tratarea lor ca adulți înseamnă să le explicăm de ce se întâmplă anumite lucruri, să le lăsăm autonomie și să-i întrebăm de anumite lucruri – apropo de marea decizie privind reîntoarcerea la birou”, conchide el.