FacebookTwitterLinkedIn

Pentru România, anul 2023 a fost unul de interes pentru investitorii străini, iar startup-urile românești au reușit să stabilească un trend ascendent, potrivit raportului “Venture in Eastern Europe”, aflat la prima ediție regională.

Cu un volum total de 129,6 milioane de euro, tranzacțiile din țara noastră depășesc pragul de 100 de milioane de euro pentru al treilea an consecutiv, în creștere cu 27,4% față de anul precedent și în ciuda unei ușoare scăderi a numărului de tranzacții, arată raportul realizat de How to Web.

În ultimii 3 ani, How to Web a analizat tranzacțiile din România, urmărind evoluția industriei. Anul acesta, raportul “Venture in Eastern Europe” urmărește investițiile în startup-uri din 19 țări est-europene, stabilind care sunt cele mai mari tranzacții, cele mai de interes industrii sau care sunt startup-urile cu cea mai mare creștere și potențial din ultimii ani.

Deși anul 2023 a fost un an în care investițiile au fost în declin, iar investitorii au fost mai precauți în comparație cu alți ani, scena est-europeană de startup-uri a înregistrat o serie de rezultate pozitive. Astfel, valoarea investițiilor în estul Europei a crescut cu 378.8% față de 2020, iar topul celor 6 țări care au înregistrat investiții de peste 100.000.000 de euro include Polonia, Grecia, Lituania, Estonia, Cehia și România. Au dominat investițiile de tip Series A și B, cu peste 77% din valoarea totală, peste 79% din volumul total de investiții provenind din runde ulterioare ridicate de către companii în 2023.

Polonia, România și Estonia au înregistrat cea mai intensă activitate de investiție în runde inițiale, acoperind 80% din valoarea totală investită în astfel de runde în startup-uri din estul Europei.

În România au avut loc 61 de tranzacții în 2023, reprezentând o scădere de 16,4% față de cele 73 de tranzacții din anul precedent. Cu toate acestea, dimensiunea medie a tranzacțiilor a crescut cu 52,5% de la 1.39 milioane de euro în 2022 la 2.12 milioane de euro în 2023.

Inteligența artificială a reprezentat cea mai de interes tehnologie de pe teritoriul românesc, cele mai mari investiții fiind în startup-urile FlowX.AI, DRUID și Creatopy.

Raportul “Venture in Eastern Europe” este realizat de How to Web, în parteneriat cu BCR Seed Starter și susținut de Underline Ventures. Scopul raportului este să identifice impactul activităților startup-urilor, să stabilească trendurile definitorii regiunii și să ofere o imagine de ansamblu asupra potențialului de dezvoltare al estului Europei, prin date calitative și cantitative.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.