FacebookTwitterLinkedIn

Grupul farmaceutic american Gilead Sciences a anunțat luni că a ajuns la un acord pentru achiziția companiei CymaBay Therapeutics, care deține în portofoliu un medicament promițător pentru colangită biliară primară, o boală cronică a ficatului. Tranzacția se ridică la 4,3 miliarde de dolari. 

Medicamentul seladelpar al CymaBay a obținut rezultate pozitive în studiile clinice, iar compania a depus în decembrie 2023 o solicitare de obținere a autorizației de punere pe piață la Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite, arată Reuters.

În prezent, medicamentul este în curs de evaluare, iar FDA a stabilit data de 14 august 2024 pentru a anunța decizia privind autorizarea. În cazul unei decizii pozitive, Gilead estimează vânzări bune în anii următori. Colangita biliară primară este o boală hepatică rară, cronică, care afectează în principal femeile (1 din 1.000 de femei cu vârsta de peste 40 de ani sau aproximativ 130.000 de persoane în total în SUA), alterând funcția hepatică și calitatea vieții.

Tranzacția, estimată să se încheie până la finalul primului trimestru, vine pe fondul unei creșteri a achizițiilor în domeniul farmaceutic.

Luna trecută, grupurile farmaceutice Johnson & Johnson, Merck și GSK au anunțat, de asemenea, achiziții importante pentru a-și crește portofoliile de medicamente.

Gilead este cunoscută pentru tratamente antivirale, de la terapii antiretrovirale pentru pacienții cu HIV sau tratamente fără interferon pentru hepatita C până la medicamentul Remdesivir, autorizat pentru tratamentul Covid-19. Compania a anunțat anul trecut extinderea în oncologie, prin lansarea unui produs care se adresează unui segment de pacienți adulți cu cancer de sân triplu negativ nerezecabil sau metastazat.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.