FacebookTwitterLinkedIn

Titlurile de stat în lei, cu scadență la 10 ani, pentru România sunt cotate pe piețele externe la un randament de 6,89%, potrivit platformei investing.com. Titlurile de stat cu scadenţă la zece ani sunt barometrul pentru costul de împrumut al unei ţări. Cu cât prima de risc a ţării este mai mare, cu atât creditorii o împrumută mai scump.

Pentru comparative, titlurile de stat poloneze, în zloți, sunt cotate la 5,7%, iar titlurile emise de Bulgaria, în leva sunt cotate la 4%. Titlurile de stat cu scadență la 10 ani ale Ungariei, țara cu cea mai complicată situație politică din Uniunea Europeană, sunt cotate la un randament de 6,8%, potrivit investing.com.

Titlurile de stat cu scadenţă la zece ani fiind barometrul pentru costul de împrumut al unei ţări, cu cât prima de risc a ţării este mai mare, cu atât creditorii o împrumută mai scump. Ungaria, care a fost pe contrasens cu cele mai importante decizii ale Uniunii Europene şi ale NATO, inclusiv cu politica privind ajutorul acordat Ucrainei în războiul cu Rusia, are de obicei cel mai mare cost de împrumut din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, cotaţiile pentru titlurile de stat în lei ale României sunt mai sus. Guvernul Marcel Ciolacu a înregistrat un deficit bugetar de peste 2% din PIB în primele două luni din an, după ce, chiar dacă veniturile la buget au crescut mai bine decât se aştepta, cheltuielile au scăpat de sub control şi au crescut în primele trei luni din an cu 23%, până la 132 mld. lei, potrivit execuţiei bugetului general consolidat al României.

În același timp, şi veniturile, de 168 mld. lei, au crescut cu 16%, peste program, dar nu destul cât să scadă deficitul bugetar. În aceste condiţii, diferenţa dintre veniturile statului şi cheltuieli a fost de 36 mld. lei.

Dacă s-ar menţine acest ritm al finanţelor, deficitul bugetar ar ajunge la final de 2024 la 144 mld. lei, adică 8,3% din PIB, mult peste ţinta guvernului de 5% din PIB. Iar creditorii se uită la aceste cifre şi România a ajuns să aibă o cotaţie mai mare a dobânzilor la titluri de stat decât Ungaria.

Titlurile de stat emise de Comisia Europeană sunt cotate la 3%. Cele mai mici cotaţii din Uniunea Europeană la titlurile de stat sunt pentru  Germania (2,46%), Danemarca (2,48%), Olanda (2,76%) şi Irlanda (2,85%).

Randamentul titlurilor de stat reprezintă dobânda efectivă la care se gtranzacționează un titlu, acest randament urmărind evoluția dobânzilor, la care se adaugă impactul unor evenimente interne și externe. Un titlu este emis la o valoare nominală și cu o dobândă fixă, pe o anumită scadență. Titlurile sunt tranzacționate zilnic pe piețele financiare, iar ceea ce se schimbă este prețul acestora, care reflectă cererea și oferta sub impactul tuturor evenimentelor.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania