FacebookTwitterLinkedIn

Industria auto din Franța își propune să crească de patru ori vânzările de mașini electrice până în 2027, conform unui acord de strategie care va fi semnat luni cu guvernul, chiar în momentul în care președintele Chinei începe o vizită de stat în țară, potrivit Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a stabilit obiectivul ca producătorii auto din țară să livreze două milioane de vehicule electrice sau hibride până la sfârșitul deceniului, chiar dacă se confruntă cu o concurență dură din partea Chinei, liderul la nivel global.

Conform unui nou plan pe termen mediu, industria urmează să aibă obiectivul de a vinde 800.000 de vehicule electrice până în 2027, în creștere de la 200.000 în 2022, potrivit unui briefing al Ministerului de Finanțe din Franța.

În plus, producătorii de automobile vor urmări să crească vânzările de vehicule utilitare electrice ușoare la 100.000 anual în aceeași perioadă, de la doar 16.500 în 2022.

Producătorii francezi de mașini sunt în competiție pentru a obține mai multe modele electrice pe șosele, după ce cota de piață a automobilelor chinezești a crescut. Recent, guvernul francez și-a reînnoit schema de bonusuri pentru consumatori, pentru a favoriza achiziționarea de mașini fabricate în Europa.

Ministrul de Finanțe, Bruno Le Marie, a declarat că industria de mașini electrice a Franței este esențială pentru independența țării față de producătorii de petrol și marii exportatori de mașini.

„Alegerea care trebuie făcută este dacă vrem să fim o țară a producătorilor (de mașini) sau o țară a consumatorilor. Am ales să fim o mare națiune producătoare de vehicule electrice”, a declarat Le Maire într-o conferință de presă.

O sursă din Ministerul Finanțelor a declarat pentru Reuters că statul a alocat 1,5 miliarde de euro pentru a sprijini producția și achiziționarea de vehicule electrice în acest an, prin diferite programe.