FacebookTwitterLinkedIn

Rusia a anunţat luni că va organiza teste pentru utilizarea armelor nucleare tactice, după ce Ministerul Apărării a declarat că sunt ameninţări provocatoare din partea oficialilor occidentali, potrivit Reuters.

Ministerul a spus că exercițiul a fost ordonat de președintele Vladimir Putin și va testa pregătirea forțelor nucleare nestrategice de a îndeplini misiuni de luptă.

Exercițiile militare vor include practici de pregătire și desfășurare pentru utilizarea armelor nucleare nestrategice, a spus Ministerul Apărării din Rusia. Vor participa formațiuni de rachete din Districtul Militar de Sud și forțele navale.

Exercițiul are ca scop asigurarea integrității teritoriale și a suveranității Rusiei „ca răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările anumitor oficiali occidentali împotriva Federației Ruse”, se arată în comunicatul ministerului.

Rusia a declarat în repetate rânduri că remarcile președintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenție a Franței în Ucraina sunt extrem de periculoase.

Potrivit oficialilor ruși, Statele Unite și aliații săi europeni împing lumea în pragul confruntării dintre puterile nucleare, sprijinind Ucraina cu arme de zeci de miliarde de dolari în lupta sa împotriva forțelor ruse care au invadat Ucraina în februarie 2022. 

Puterile nucleare își verifică în mod obișnuit armele nucleare, dar rareori leagă în mod public astfel de exerciții de amenințări specifice percepute, arată analiza Reuters.

De la începutul războiului, Rusia a avertizat în mod repetat asupra riscurilor nucleare în creștere – avertismente pe care Statele Unite spun că trebuie să le ia în serios, deși americanii declară că nu au văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei.