FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a încheiat un parteneriat cu Veolia România Soluții Integrate (VRSI) pentru a îmbunătăți parametrii de sustenabilitate ai dezvoltărilor sale rezidențiale.

Companie membră a Veolia Romania, VRSI este furnizor de servicii de exploatare, întreținere și management a sistemelor de apă, canalizare și energie termică. Parteneriatul prevede ca VRSI să investească capital în implementarea soluțiilor de eficientizare energetică în cadrul dezvoltărilor One United Properties și se înscrie în strategia de sustenabilitate a companiei.

Într-o primă etapă, VRSI va investi în dezvoltarea și operarea unui sistem de încălzire și răcire geoexchange în cadrul – One Lake District și One Peninsula. La One Lake District, o dezvoltare rezidențială din sectorul 2 al Bucureștiului, care va găzdui peste 2.000 de apartamente, VRSI va investi în construirea unui sistem geoexchange care să asigure energie regenerabilă tuturor locatarilor. Prin implementarea acestei soluții, se estimează evitarea unor emisii de cca. 2.000 de tone de CO2/an, echivalentul emisiilor a 2.000 de mașini.

În urma investiției, VRSI va opera sistemul pentru o perioadă de 30 de ani. Dezvoltarea urmează să fie livrată la sfârșitul anului 2024.

La One Peninsula, VRSI va opera un sistem geoexchange format dintr-o pompă de căldură și 270 de sonde geotermale cu o adâncime de 120 de metri liniari fiecare, care vor asigura atât agentul termic, cât și apa pentru răcirea vilelor și apartamentelor situate în cadrul acestui complex.

One United Properties își mută sediul în clădirea de birouri One Tower

One United Properties a închiriat 75% din prima fază a One Cotroceni Park

Sistemele de tip geoexchange sunt printre cele mai eficiente din punct de vedere energetic deoarece nu emit dioxid de carbon, monoxid de carbon sau alte gaze cu efect de seră care contribuie la poluarea aerului. Ele funcționează la un cost mai mic și sunt mult mai curate. Prin urmare, costurile pentru încălzirea și răcirea prin intermediul soluțiilor de tip geoexchange sunt mai mici decât cele rezultate din utilizarea soluțiilor tradiționale, fiind posibilă totodată și predictibilitatea autonomiei de consum pe termen lung.

Parteneriatul dintre One United Properties și Veolia face parte dintr-o strategie de sustenabilitate mai amplă pe care dezvoltatorul imobiliar a început să o implementeze la sfârșitul anului 2021, ca urmare a deciziei de a adera la Pactul Global al ONU, cea mai mare inițiativă de sustenabilitate din lume.