FacebookTwitterLinkedIn

Palas Iași și Palas Campus, pol regional de business cu 130.000 mp de spații office premium.

Un interviu alături de Ionuț Pavel, Office Buildings Manager Palas Iași & Palas Campus

Iașul este numărul 1 național în ceea ce privește segmentul office. În ce măsură credeți că a contribuit IULIUS, cu propriul portofoliu, la această performanță a orașului?

Vă referiți la clasamentul realizat recent de CBRE care plasează Iașul pe prima poziție la nivel național din punctul de vedere al noilor dezvoltări office și pe locul trei în ceea ce privește stocul de birouri. Este într-adevăr o dublă performanță, care ne bucură și la care credem că am contribuit. Iașul are un potențial de dezvoltare excelent și este unul dintre orașele-magnet ale țării, lucru care este evident și dacă ne uităm la polul de business care s-a consolidat în proiectele office ale IULIUS în ultimii zece ani. Companii mari, jucători de talie mondială, sunt astăzi prezente în birourile IULIUS din Iași și sunt cazuri în care companiile au ales Iașul ca unic centru de reprezentare în România. Deduc de aici că există un răspuns consistent la nevoile lor în ceea ce privește forța de muncă, infrastructura office și tot ecosistemul necesar la standardele cu care sunt obișnuite aceste mari companii.

Contribuția IULIUS la nivel local pe segmentul office premium este de 130.000 mp de birouri clasa A, prin proiectele Palas și, acum, Palas Campus. Prima clădire de birouri premium inaugurată la Iași de IULIUS, în 2010, avea doi clienți, Amazon și Endava. Între timp oferta office a evoluat, în strânsă relație cu cererea pieței, astfel că astăzi avem în centrul Iașului 7 clădiri de birouri premium sub brandul United Business Center (UBC), componenta office a proiectelor noastre de regenerare urbană la nivel național, și 50 de companii multinaționale drept chiriași, cu peste 10.000 de angajați. UBC Iași reprezintă mai mult de o treime din stocul total de birouri al orașului și mare parte din ceea ce înseamnă spații office clasa A.

La nivel național, rețeaua UBC este prezentă și în proiectele Iulius Town din Timișoara și Iulius din Cluj-Napoca.

Atenția tot mai mare pe care multinaționalele au acordat-o Iașului a dus la creșterea cererii de spații office premium, iar Palas Campus, care este cea mai mare clădire de birouri din țară, s-a născut drept răspuns organic la această cerere concretă.

Palas Campus este închiriat integral chiar dinainte de inaugurare. Cum ați reușit acest lucru?

Grupul IULIUS a dezvoltat Palas Campus în plină pandemie, pe baza unei cereri concrete. Lucrările au mers excelent, conform calendarului stabilit și iată că, acum, cu mai bine de un trimestru inainte de inaugurarea care va avea loc în primul trimestru al anului viitor, întreaga clădire este deja închiriată.

Unii dintre chiriași erau deja prezenți în United Business Center la Palas și au dorit să se mute într-un spațiu mai mare sau pur și simpul să își extindă prezența la nivel local. Avem și companii în premieră în Iași care au ales Palas Campus pentru calitatea proiectului și facilitățile oferite, în contextul noilor cerințe ale angajaților. Cu cei peste 54.000 mp de spații de birouri și 6.000 mp de retail, Palas Campus este un proiect mixed-use situat în centrul Iașului, la mică distanță de complexul Palas, ce redă orașului o zonă insuficient valorificată. Clădirea formează o curte interioară și va dispune de spații de retail la parter, fiind construită cu cele mai bune materiale și la cele mai moderne standarde, oferind numeroase facilități pentru cei care își vor desfășura activitatea aici. La fel ca toate clădirile de birouri realizate de IULIUS, sustenabilitatea a fost un concept cheie în dezvoltarea Palas Campus, o cerință care se află și pe agenda marilor companii, cu impact și asupra calității timpului petrecut la birou de angajați. Proiectul este în proces de dublă certificare: EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies), al International Finance Corporation (IFC), și LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), al US Green Building Council. De altfel, este primul proiect românesc care a obținut un credit verde de la IFC, divizie a Băncii Mondiale, acordat tocmai pentru îndeplinirea unui set de principii de sustenabilitate. 

La fel ca în toate proiectele marca IULIUS, am acordat atenție spațiilor verzi, grădinilor comune și „private” pe care le-am gândit pe terase, astfel încât angajații să aibă acces la ele pentru a se relaxa și pentru a munci. O altă direcție este mobilitatea, iar Palas Campus poate fi accesat foarte ușor cu bicicleta, pentru că am amenajat piste de ciclism perimetrale (650 de metri), dar și spații securizate pentru parcarea bicicletelor și a trotinetelor, precum și dușuri în vestiare pentru cei care aleg aceste mijloace de deplasare.

Un alt atu al Palas Campus este integrarea într-un proiect mixt – faptul că la parter am gândit o zonă de food market, care de altfel va fi un concept nou în Iași, și va include restaurante, cafenele și terase, un hub medical, și un spațiu dedicat produselor și serviciilor antreprenorilor autohtoni. Astfel, angajații vor avea la îndemână o serie de servicii în proximitatea biroului, ceea ce le va permite să-și optimizeze agenda zilnică.

Integrarea segmentului office într-un proiect multifuncțional este soluția pentru atingerea echilibrului work – life, o chestiune care ne preocupă de ani de zile și care s-a concretizat prin proiectele de regenerare urbană de la Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Astfel de proiecte ample atrag investiții și generează dezvoltare urbană și regională și un mediu propice pentru locuitori să performeze.

Ce companii vor avea sediul în Palas Campus?

Palas Campus este deja un hub tech, gazda a 12 companii mari din IT și automotive. Ne încântă faptul că de aici, din Iași, se vor crea noile tehnologii pentru viitorul întregii lumi. Amazon a anunțat de anul trecut că va avea aici un centru major de cercetare și dezvoltare. Microsoft va ocupa un spațiu de 3.300 mp, cu acces la o grădină privată de 800 mp. Americanii de la AMD, companie care livrează soluții de calcul adaptive și de înaltă performanță pentru industria IT, vor avea aici un centru de proiectare cu suprafața de 2.900 mp. Visma Software România, companie ce oferă produse de software care simplifică şi automatizează procesele într-o gamă largă de domenii de activitate, inclusiv contabilitate, management financiar, achiziţii, resurse umane şi salarizare, Profidata, dezvoltator elvețian de soluții și servicii software, și Voxbone, filială a companiei Bandwith, platforma globală de cloud pe care o aleg întreprinderile pentru servicii de voce și mesagerie, sunt alte exemple de companii cu sediul în Palas Campus. Acestora li se alătură nume mari, new entry în regiune, din domeniul ingineriei și automotive. Comunitatea din Palas Campus este amplă și o completează pe cea existentă deja în Palas Iași, Iașul devenind un oraș important pentru cele mai inovatoare și dinamice sectoare ale economiei.

Ce îi atrage pe investitori la Iași? Care sunt punctele forte ale orașului?

Iașul are multe atuuri care îl fac să fie competitiv în raport cu alte mari orașe ale țării și chiar de peste hotare. Faptul că este centru universitar îl transformă într-o sursă valoroasă de forță de muncă înalt calificată, potențialul uman fiind o prioritate pentru marile companii atunci când decid să se extindă.

Dezvoltarea orașului din ultimul deceniu, cu viziune pentru viitor și respect față de patrimoniu, stimulată de investiții precum Palasul, care au livrat infrastructura office căutată de marile companii, a pus Iașul pe harta investitorilor. 

Cu fiecare an scurs, cu fiecare investiție finalizată, orașul devine un centru regional de afaceri mai puternic și mai competitiv.