FacebookTwitterLinkedIn

Viețile noastre poartă o amprentă, o semnătură unică, momente dificile, mai puțin dificile, frumoase, neașteptate, pline de curaj, chiar teamă, iar asigurarea de viață răspunde unu la unu acestei amprente

Un interviu alături de Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life, overseeing CZ, SK, HU, BU and UA și Alexandra Sava, Marketing & Communication Cluster Lead Metropolitan Life Romania, HU, BU and UA

Cum a schimbat episodul pandemic percepția consumatorilor în legătură cu importanța produselor financiare și cum s-a adaptat Metropolitan Life noilor cerințe? 

Alexandra Sava, Marketing & Communication Cluster Lead Metropolitan Life Romania, HU, BU and UA

Dincolo de provocările pe care acest context ni le-a adus, observăm în rândul clienților o mai mare atenție pentru gestionarea evenimentelor neprevăzute. Putem spune că observăm chiar o creștere a nivelului de conștientizare a nevoii de a avea o plasă de siguranță în cazul unui eveniment neașteptat. Iar cifrele ne confirmă acest aspect. Românii cumpără mai multe asigurări de viață. De exemplu, dacă ne uităm la evoluția pieței asigurărilor de viață din 2021, volumul primelor brute pentru acest segment a înregistrat o creștere de 18% față de 2020, potrivit datelor ASF. De asemenea, așteptările clienților și momentele decisive în achiziția unei asigurări sunt din ce în ce mai variate. Viețile noastre poartă o amprentă, o semnătură unică, momente dificile, mai puțin dificile, frumoase, neașteptate, pline de curaj sau chiar pline de teamă, iar asigurarea de viață răspunde unu la unu acestei amprente.

Suntem alături de clienți cu toate resursele de care dispunem. De curând, am realizat un studiu național prin care ne-am propus să descoperim perspectiva românilor asupra protecției în contextul actual, dar și, specific, asupra protecției financiare în situații neprevăzute. Rezultatele studiului arată că românii asociază protecția cu siguranța, pacea, sănătatea și sentimentul de apartenență și sunt tot mai conștienți de importanța protecției financiare, toate evenimentele din ultimii ani făcându-i să se simtă mai responsabili pentru propria viață și pentru viitor. Românii sunt mai atenți la gradul de accesibilitate, la simplificarea și personalizarea produselor, dar și a proceselor de achiziție. Experiența companiei de asigurări în piețe diverse, echipe specializate la nivel global sunt tot mai importante pentru ei, iar rolul nostru, în calitate de partener al românilor în asigurări de viață și pensii private de peste 23 de ani, este să respectăm și să prioritizăm lucrurile importante pentru aceștia.  

Care sunt cele mai reprezentative inițiative ale companiei în acest an și cum arată planurile strategice pentru perioada următoare?

Anul 2022 este încă un an în care am crescut sănătos ca echipă, ca business. Încă dinainte de pandemie, creșterea Metropolitan Life a fost una constantă, o creștere de 2 cifre, trend care s-a păstrat în fiecare an, inclusiv în timpul pandemiei. În prima jumătate a acestui an, am avut o creștere de peste 17% în ceea ce privește primele brute subscrise, iar anul 2021 a fost încheiat cu o creștere de peste 26%. La baza acestei creșteri stau toate inițiativele și investițiile în cele 4 linii de distribuție, proiectele de digitalizare a operațiunilor, dar și cele de dezvoltare constantă a echipei. Printre acestea se numără implementarea soluțiilor digitale prin care clienții pot accesa produsele și serviciile noastre de la distanță, asistați de un consultant în asigurări de viață sau robotizarea anumitor procese operaționale, prin care putem eficientiza și îmbunătăți serviciile oferite. Este prioritară pentru echipa noastră de management dezvoltarea personală și profesională a celor aproximativ 200 de colegi. Ținem cont de schimbările majore ce generează încă anxietate în viețile românilor. Echilibrul dintre viața personală și profesională a fost consistent adresat și, împreună cu programele de diversitate și incluziune, de voluntariat și proiectele de sustenabilitate, ne ajută să vedem că suntem parte dintr-o comunitate unită. În ceea ce privește planurile strategice pentru anul 2023, ne concentrăm pe consolidarea noilor procese implementate și pe a asigura optimizarea, simplificarea, diversificarea și flexibilizarea operațiunilor, serviciilor și produselor oferite. 

Din poziția de lider în industria asigurărilor, care sunt ingredientele cheie ale Metropolitan Life pentru a se menține în top? 

Credem în protecția financiară personalizată, flexibilă și reală și ne concentrăm pe experiența pe care o oferim clienților. Fiecare proiect este un prilej să ne uităm din toate unghiurile la nevoile acestora și la cum le putem adresa mai bine. Beneficiem de expertiza echipei noastre la nivel global, fiind una dintre cele mai importante companii de servicii financiare din lume, care oferă protecție financiară în cazul unor evenimentele neprevăzute în peste 40 de piețe, cu poziție de lider de piață în piețe precum Statele Unite, Japonia, America Latină, Asia, Europa și Orientul Mijlociu. În România, peste 3 milioane de clienți beneficiază de asigurări de viață și pensii private obligatorii oferite de Metropolitan Life. Am înțeles prin acțiuni constante care sunt nevoile clienților din România, viteza cu care este necesar să ne adaptăm la acestea și care sunt cele mai importante inițiative și investiții pentru a oferi servicii la cele mai bune standarde.

Nu în ultimul rând, un ingredient esențial este modelul de leadership, centrat pe business, dar și pe nevoile reale ale oamenilor, pe inițiative cu impact pozitiv în business și în comunități, pe dezvoltarea unui mindset sănătos.

Cum își cunoaște Metropolitan Life mai bine consumatorii și care sunt demersurile pe care le faceți pentru a rămâne relevanți?

Pentru Metropolitan Life, clientul se află în centrul oricărei acțiuni și decizii de business. Printre metodele prin care înțelegem nevoile clienților se numără studii de piață legate de percepțiile clienților, măsurarea nivelului de satisfacție al acestora în relație cu produsele și serviciile noastre, testarea oricăror concepte și ipoteze noi împreună cu aceștia, până la decizii strategice care pleacă din analiza tuturor acestor date. Pentru a rămâne relevanți pentru clienții noștri, pentru a le putea oferi protecția financiară de care au nevoie, atunci când au nevoie, analizăm constant atât tendințele locale, contextul macro-economic, cât și mega-tendințele globale. Este important să înțelegem principalele motivații și bariere atunci când iau în considerare produse financiare, cât de mult cunosc și consideră brand-ul atunci când doresc să cumpere o asigurare de viață.

În urma unui studiu recent, am lansat campania Să vorbim despre protecție, un proiect inedit pe piața asigurărilor de viață din România, un demers care prezintă perspectiva românilor asupra protecției în contextul actual. Inițiativa are la bază o serie de podcasturi realizate cu sprijinul consultanților financiari Metropolitan Life și al doamnei Dr. Raluca Anton, care interpretează rezultatele cercetării din perspectivă psihologică. Ideea campaniei a luat naștere din dorința de a înțelege mai bine realitățile clienților noștri, dar mai ales esența sentimentului de siguranță, lucrul pe care îl căutăm toți când ne dorim soluții concrete, atât din punct de vedere emoțional, cât și rațional. 

Cum privește Metropolitan Life zona de responsabilitate socială ca parte integrantă a business-ului?

Modul în care privim responsabilitatea față de comunități, față de mediul în care ne desfășurăm activitatea, dinamica populației, tehnologiile și strategiile care adresează toate aceste tendințe globale sunt direcții prioritare și pentru Grupul MetLife. A fi alături de oameni pentru a construi împreună un viitor mai încrezător este în ADN-ul Metropolitan Life. Ne implicăm în comunitatea din România prin inițiative de educație financiară, incluziune socială sau sustenabilitate. Metropolitan Life a investit până în prezent aproximativ 3 milioane de euro în programe cu impact pozitiv în stabilitatea financiară, sănătatea și educația comunităților, dar și în protecția mediului, încurajând totodată echipa să adere la inițiativele comunitare. Recent, printr-o donație de 100.000 euro, ne-am alăturat fundației United Way România în proiectul „Educație și încurajarea lecturii pentru copiii din medii dezavantajate” pentru a contribui la prevenirea analfabetismului funcțional. Alături de Junior Achievement România am dezvoltat „Sănătate. Viață activă” și „Viitorul e la școală”, prin care, peste 25.000 de elevi și 930 de profesori din școli și licee din toată țara beneficiază de resurse educaționale adaptate studiului hibrid. Alături de Asociația Pădurea Copiilor, am plantat o pădure de două hectare, un copac pentru fiecare poliță individuală de asigurare de viață încheiată în 2020, iar alături de Asociația Mai Mult Verde, am plantat anul acesta 50.000 de arbori, în numele primilor participanți care au solicitat transmiterea informării anuale prin metode digitale. În 2023, continuăm toate aceste acțiuni pentru a contribui semnificativ, alături de alte companii și instituții, la construirea unei societăți pe care toți ne-o dorim.