FacebookTwitterLinkedIn

Prezent și pe piața din România, grupul alimentar american Mondelez se confruntă cu un adevărat boicot în regiunea scandinavă din cauza faptului că în continuare este prezent în Rusia.

În acest context, oficialii companiei au solicitat o întâlnire cu reprezentanții guvernului norvegian pentru a-și proteja afacerile din regiune, transmite Reuters.

Companiile aeriene SAS și Norwegian Air, operatorul feroviar SJ, lanțul hotelier Strawberry, retailerul Elkjop, grupul de shipping Fjord Line precum și Asociația Norvegiană de Fotbal se numără printre entitățile care în ultimele zile au anunțat că vor înceta să mai vândă produse din portofoliul Mondelez.

Grupul american, care produce dulciurile Oreo, Toblerone și alte mărci, se bucură de o prezență puternică în Norvegia și Suedia.

În timp ce unele companii occidentale și-au vândut activele din Rusia, după invazia declanșată anul trecut de Moscova în Ucraina, altele, printre care și Mondelez, au decis să rămână în Rusia, în pofida criticilor venite de la angajații din alte țări.

Companiile nordice au precizat că decizia lor de a înceta să mai vândă produse Mondelez are la baza un anunț venit în acest an de la Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina, care a trecut pe o listă neagră Mondelez dar și alte grupuri.

Într-un comunicat de presă difuzat recent, Mondelez a informat că va încerca să obțină o întâlnire cu ministerele de resort din Norvegia pentru a-și exprima punctul de vedere, adăugând că nu a comercializat în Norvegia produse fabricate în Rusia. Grupul american a completat că politicile oficiale ar trebui să aibă la bază sancțiunile formale introduse de statele occidentale și alte națiuni, iar liniile directoare ar trebui să se bazeze pe criterii obiective care să trateze în mod egal toate companiile.

Mondelez subliniază că menține o activitate “limitată” în Rusia, în timp ce a oprit investițiile și publicitatea, și că a condamnat războiul din Ucraina.