FacebookTwitterLinkedIn

Efectele inflației se resimt pe piața apartamentelor noi din București, care se confruntă cu creșteri de prețuri între 10-22% în trimestrul 2 2022 față de trimestrul 2 2021, după cum relevă analiza comună realizată de Premier Estate Management și Imobiliare.ro. Au fost luate în calcul prețurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022, în baza a 7.831 de anunțuri de vânzare listate în Imobiliare.ro.  

Segmentul mass-market – creștere de 22% 

Segmentul de locuințe accesibile (mass-market), cu prețuri cuprinse între 1.250 și 1.600 euro/mp util, a cunoscut cea mai mare creștere în trimestrul II al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, de 22%. Dacă se face o comparație cu primul trimestru al acestui an, creșterea medie s-a situat la nivelul de 5%, cu anumite zone din sectorul 6 (cu precădere Militari, Drumul Taberei, Apusului) înregistrând creșteri semnificative ale prețurilor solicitate de la un an la altul, între 13 și 35%. 

Zonele analizate pe acest segment includ Apusului, Berceni, Crângași, Drumul Taberei, Păcii, Pantelimon, Theodor Pallady și Titan. 

Segmentul mediu – creștere de 10% 

În segmentul de locuințe mediu, cu prețuri solicitate cuprinse între 1.650 și 2.150 euro/mp util, se observă o creștere de 10% în trimestrul II al anului curent față de trimestrul II al anului trecut și o stagnare a prețului față de începutul acestui an.  Zonele analizate pe acest segment includ Iancului, Mihai Bravu, Eroii Revoluției, Dristor și Bucureștii Noi. 

Segmentul mediu-superior – creștere de 20%

În perioada aprilie-iunie a acestui an, prețurile solicitate pe segmentul mediu-superior/ medium-high (între 2.200 și 2.500 euro/mp util) au cunoscut o creștere de 20% comparativ cu 2021 și o stagnare în comparație cu primele 3 luni ale acestui an. Zonele analizate pe acest segment includ Timpuri Noi, Parcul Carol, Băneasa și Tineretului. 

Segmentul premium – creștere de 10% 

Segmentul premium, care cuprinde locuințele cu prețuri cuprinse între 2.500 și 2.700 de euro/mp, a cunoscut o scumpire de 10% în trimestrul al II-lea al acestui an față de aceeași perioadă a anului 2021 și o stagnare pentru următoarele 3 luni. Zonele analizate pe acest segment includ Aviației, Dacia, Dorobanți, Eminescu, Floreasca, Universitate și Victoriei. 

Segmentul de lux – creștere de 20% 

În ceea ce privește segmentul de lux, proprietăți cu prețuri ce depășesc 2.900 euro/mp, se constată o apreciere de 20% față de anul trecut și o stagnare în perioada aprilie- iunie față de lunile anterioare. Zonele analizate pe acest segment includ Aviatorilor, Herăstrău, Kiseleff, Nordului și Romană. 

”Contrar așteptărilor, prețurile pentru apartamentele noi nu sunt în scădere, ci în staționare. Punem acest fapt atât pe seama costurilor de construcție a căror evoluție încă nu s-a stabilizat, cât și a creșterii nivelului de trai pentru mare parte a populației. În ceea ce privește următorul trimestru ne așteptăm la ajustări pentru proiectele localizate în zone mai puțin accesibile”, explică Andreea Comșa, Andreea Comșa, Managing Director, Premier Estate Management.