FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Vladimir Putin a spus ieri că Moscova este gata să vândă arme avansate aliaților săi de pe glob și să colaboreze pentru dezvoltarea de tehnologie militară, la aproape șase luni de la debutul conflictului cu Ucraina, pe parcursul căruia armata rusă a avut performanțe mai slabe decât cele preconizate, potrivit Reuters.

Cu forțele rusești nevoite să se retragă din încercarea de a intra în cele mai mari două orașe ale Ucrainei și făcând progrese lente și la costuri ridicate în estul țării, războiul nu a dovedit până în acest moment rezultatele spectaculoase ale industriei armamentului rusesc. Însă liderul de la Kremlin, la un eveniment militar din afara Moscovei, a insistat că armamentul rusesc este cu ani înaintea competiției. 

Rusia pune accentul pe legăturile sale puternice cu America Latină, cu Asia și cu Africa, “și este gata să ofere partenerilor și aliaților cele mai moderne tipuri de arme, de la cele mici la vehicule blindate și artilerie, la avioane de luptă și alte vehicule aeriene”, a spus Putin. “Aproape toate au fost folosite de mai multe ori în operațiuni reale de luptă.”

Putin a mai spus că Rusia ar putea oferi modele și sisteme noi – “vorbim de arme de mare precizie și de roboți, despre sisteme de luptă bazate pe noi principii fizice. Multe dintre acestea sunt ani, sau poate chiar decenii, înaintea celor ale altor țări și în termeni de caracteristici tactice și tehnice sunt semnificativ superioare altora.”

Analiștii militari din Vest au sugerat că ceea ce până acum s-a demonstrat a fi o performanță slabă a trupelor și a armamentului rusesc în Ucraina ar putea face ca exporturile de arme rusești să devină mai puțin atractive pentru cumpărătorii potențiali, așa cum este, de exemplu, India, care în trecut s-a bazat mult pe tehnologia rusească.

Ucraina a folosit cu mare eficiență armele furnizate de SUA, în special sistemele de lansare rachetă HIMARS, din cauza cărora Rusia a primit câteva lovituri majore, inclusiv devastarea bazei aeriene din peninsula Crimeea, care a avut loc săptămâna trecută.

Cu toate acestea, Putin a spus că forțele militare rusești din regiunea Donbas din estul Ucrainei își ating obiectivele. “Eliberăm Donbas pas cu pas,” a spus acesta.

Din 24 februarie, de când Rusia a invadat Ucraina, Putin și Sergei Lavrov, ministrul său de externe, par a avea același model de discurs, îndreptat spre potențialul de colaborare a Rusiei cu aliați precum China, India, Iran și alții și spre obiectivul de a crea o nouă ordine mondială care nu va mai fi dominată de Statele Unite.

“Vreau să accentuez că Rusia reprezintă cea mai largă și mai completă dezvoltare militar-tehnologică din lume la acest moment. În condițiile de azi, ale începutului unei lumi multipolare, aceasta este cu precădere important,” a spus Putin. “Apreciem mult faptul că țara noastră are aliați militari și parteneri de pe diferite continente, care împărtășesc aceeași viziune cu noi. Partenerii noștri sunt state care nu omoară așa-numitului hegemon, iar liderii lor au caracter puternic masculin, luptător și coloană verticală care nu se îndoaie.”