FacebookTwitterLinkedIn

În cadrul vizitei secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, în Kiev, preşedintele Zelenski a reiterat nevoia imediată de sisteme antiaeriene Patriot, cerând direct secretarului american două astfel de sisteme.

Antony Blinken a avut discuţii, ieri, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu ministrul afacerilor externe, Dmitro Kuleba, şi cu ministrul apărării şi alţi oficiali ucraineni, notează Monitorul Apărării și Securității. În cadrul discuţiei cu Zelenski, liderul ucrainean a cerut două sisteme Patriot pentru apărarea regiunii Harkov, care este epicentrul luptelor din Ucraina, în acest moment.

Totodată, Blinken, la o conferinţă ţinută la Institutul Politehnic Igor Sikorski, a transmis că acordul bilateral între SUA şi Ucraina se află în ultimele faze de redactare şi că acesta va asigura, odată semnat, securitatea Ucrainei în faţa atacurilor agresorilor şi va reprezenta şi începutul de drum al Kievului către NATO. Ar trebui ca acest acord să fie finalizat până la summitul NATO din iulie, a mai spus Blinken. 

În acest context, România trimite și ea un mesaj destul de clar: „nimeni nu a spus că trebuie să dăm un sistem Patriot”, a subliniat ministrul Tîlvăr, referindu-se la posibilitatea trimiterii unui sistem Patriot către Ucraina.

Subiectul despre oferirea unui sistem Patriot către Ucraina a provocat discuţii şi la noi. Deşi preşedintele Klaus Iohannis a precizat, în timpul vizitei în SUA, că decizia se va lua în CSAT, a părut destul de convins că vom putea să trimitem un sistem Patriot Ucrainei în schimbul altor echipamente, însă, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a sugerat că nu este momentul acum, pentru că noi am rămâne cu un singur sistem operaţional, dacă am face asta, şi că trebuie să ne asigurăm întâi apărarea ţării noastre, înainte de a trimite o baterie la Kiev.

„Nu a spus nimeni că trebuie să dăm. Sunt echipamente solicitate, ţinând seama de situaţia de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcţional şi încă trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii. Momentan, nu se pune problema”, a concluzionat ministrul Apărării.