FacebookTwitterLinkedIn

Joe Biden a crescut tarifele pentru mașinile electrice chinezești cu scopul de a proteja industria auto americană de un val de vehicule ieftine, potrivit Business Insider. 

Casa Albă a anunțat marți dimineața că impune tarife pentru bunuri chinezești în valoare de 18 miliarde de dolari, inclusiv un impozit de 100% pentru vehiculele electrice fabricate în China. Noile tarife vizează de asemenea bateriile de litiu, celulele solare și semiconductoarele și sunt susceptibile să inflameze și mai mult tensiunile dintre cele două superputeri economice. 

Creșterea imensă a tarifelor pentru vehiculele electrice chinezești – de la 25% la 100% – va fi probabil o ușurare pentru industria auto americană, care a devenit din ce în ce mai neliniștită în fața perspectivei de a concura cu companiile chinezești care vând mașini electrice mult mai ieftine. Tariful de 25% a impiedicat până acum producătorii auto din China să își înființeze fabrici în SUA. Dar rivali ai Tesla, cum ar fi BYD, care vinde mașini pentru doar 11.000 de dolari în China, și-au intensificat planurile de a exporta în alte țări pe măsură ce competiția devine tot mai brutală acasă. 

Rapoartele conform cărora BYD și alți producători auto chinezi, cum ar fi MG și Chery, plănuiau să construiască fabrici în Mexic au stârnit îngrijorare în rândul legislativului american, care crede că aceasta ar putea oferi un „punct de acces indirect” pe piața SUA.