FacebookTwitterLinkedIn

Polonia va aloca un supliment de 100 de milioane de zloți (25,30 milioane de dolari) pentru a întări serviciile de informații ale țării, a declarat marți premierul Donald Tusk, avertizând în același timp asupra unei amenințări crescânde din partea Rusiei. 

Potrivit Reuters, Polonia crede că poziția sa de hub de distribuție pentru aprovizionarea Ucrainei a făcut-o ținta principală pentru serviciile de informații ale Moscovei, iar aceste temeri au fost exacerbate săptămâna trecută când un judecător care avea acces la secrete militare a dezertat în Belarus, aliat al Rusiei. 

„Am decis să aloc 100 de milioane de zloți din rezerva de buget a prim-ministrului, pentru a întări agențiile de securitate internă și de informații”, a declarat Tusk într-o conferință de presă. El a spus că eforturile rusești de a destabiliza țările europene, în special Polonia și statele baltice, se vor intensifica în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie. 

Cu toate acestea, premierul a menționat că deocamdată nu există indicii că o serie de incendii mari din Polonia din ultimele zile ar fi opera unor forțe externe, deși serviciile poloneze au prevenit o serie de tentative de sabotaj. 

Tusk a adăugat că este posibil ca Polonia să obțină fonduri UE pentru a ajuta la întărirea graniței cu Belarus, pentru că „Frontiera poloneză ar trebui să fie o prioritate.”