FacebookTwitterLinkedIn

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru “întreruperea completă” a gazelor din Rusia.

von der Leyen a declarat că executivul european intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul organizației internaționale, la jumătatea lunii iulie, pentru a asigura transportul gazelor “acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, în cazul sistării complete a livrărilor de gaz rusesc, transmite dtp, potrivit Agerpres. 

De asemenea, Președinta Comisiei a informat Parlamentul European despre progresele realizate de UE privind eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia. Concret, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei, urmare a invaziei în Ucraina, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA în UE s-a triplat, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.

Complementar, oficialul a respins apelurile privind încetinirea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică acută. “Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor”, a mai spus șefa executivului european, adăugând că aceste surse de energie “ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti”.