
Poohsticks Bridge, podul pe care scriitorul britanic A. A. Milne l-a făcut celebru în cartea sa publicată în 1928, „The House at Pooh Corner”, este din nou de vânzare.
Actualul proprietar, lordul De La Warr, l-a cumpărat acum doi ani cu 131.000 de lire sterline și este nevoit să-l vândă acum „din cauza unor chestiuni de familie pe care nu aș vrea să le detaliez”, după cum a declarat acesta revistei Tatler.
Situat adânc în inima Pădurii de O Sută de Acri, podul este locul unde Christopher Robin și Winnie the Pooh se joacă de-a aruncatul bețelor în apă. Jucătorii aruncă bețele în râu pe partea din amonte a podului și câștigător este cel al cărui băț iese primul pe partea din aval.
Profund atașați de povestitorii lor și de Winnie the Pooh, britanicii au organizat Campionatul Mondial de Poohsticks, care s-a ținut în fiecare an, din 1984, la Londra, pe cheiul Day’s de pe Tamisa. 18 ianuarie, ziua de naștere a scriitorului AA Milne, ale cărui cărți erau îndrăgite în copilărie inclusiv de regina Elisabeta a II-a, este sărbătoare națională în Marea Britanie. Iar Monetăria Regală a emis în 2021 un set de monede Winnie the Pooh and Friends pentru a sărbători cea de-a 95-a aniversare a pufosului personaj.


Domeniul Buckhurst Park, al lordului De La Warr, se învecinează cu pădurea Ashdown, sursa de inspirație a lui Milne pentru Pădurea de O Sută de Acri. William Sackville, al unsprezecelea lord De La Warr, a cumpărat podul „din motive sentimentale”, plătind de două ori prețul inițial cu care acesta fusese scos la licitație. Printre licitatori au fost mulți japonezi, dar și un bulgar, care voia să folosească podul ca punct de atracție pentru un hotel.

Interesul pentru lumea imaginată de A. A. Milne în cărțile sale merge chiar mai departe: în 2018, harta originală, din 1926, din primul volum cu Winnie the Pooh, a fost vândută, la o licitație organizată de casa Sotheby`s, cu 430.000 de lire sterline.
Denumit inițial Posingford Bridge, podul a fost construit în 1907 în Ashdown Forest și a atras numeroși vizitatori, printre care scriitorul AA Milne și fiul său, Christopher Robin, care locuiau în satul vecin, Hartfield. Tatăl lordului De La Warr a fost partenerul de joacă al lui Christopher Robin, „care era mereu ținta agresiunilor colegilor săi”, își amintește lordul, „fapt care l-a făcut să se întoarcă împotriva tatălui său pentru că i-a adus o nedorită celebritate.”
Podul a fost restaurat în anii `70 de însuși Christopher Robin, care l-a rebotezat Poohsticks Bridge. În anii `90 , întrucât s-a deteriorat, podul vechi a fost înlocuit cu o nouă structură care rămâne și astăzi una dintre atracțiile din pădurea Ashdown. Însă, dacă vor să joace Poohsticks, vizitatorii sunt avertizați să-și aducă propriile bețe, pentru a nu deteriora copacii din împrejurimi.
Foto Summers Place Auctions, The Royal Mint, Sotheby`s