FacebookTwitterLinkedIn

Anul agricol care s-a încheiat a stat sub incidența a doi factori care au marcat activitatea fermierilor, creându-le dificultăți în a-și păstra competitivitatea pe piață. Pe de o parte, factorul climatic reprezentat de secetă și de cealaltă parte cel geopolitic, reprezentat de război. 

Acești doi factori incontrolabili i-au adus pe foarte mulți dintre noi în pragul falimentului. În urmă cu aproximativ un an, mulți dintre noi am avut un sentiment de bucurie, dacă pot să mă exprim așa, pentru că, odată cu invazia Ucrainei, am asistat la niște creșteri mari ale prețurilor la cereale, lucru pe care unii au reușit să îl speculeze, iar alții, nu. În acest moment, pe piața cerealelor se trece de la extaz la agonie”, a afirmat în emisiunea reINVENTAREA României inginerul agronom Cosmin Iancu, reprezentant al societății Picmar. 

Privind situația climatică, anul agricol 2022 s-a caracterizat printr-o secetă pedologică și atmosferică semnificativă, lucru sesizat pe întregul mapamond, nu doar în România. ”Anul acesta, România a înregistrat cea mai slabă producție de porumb din ultimii 20 de ani, iar dacă Europa producea în jur de 70 de milioane de tone de porumb, anul acesta nu s-au reușit să se ajungă la 50 de milioane. Un deficit mare, pe care cu toții în primă instanță l-am speculat și am crezut că ne va avantaja într-o viitoare vânzare a produselor agricole, lucru care în acest moment nu se întâmplă. Cercul vicios produs de război s-a întors ca un bumerang împotriva noastră, iar fermierii români stau cu stocuri de marfă, nu le pot vinde sau le vând la prețuri foarte mici, în detrimentul cerealelor ucrainene”, explică fermierul. Picmar își desfășoară activitatea de peste 25 de ani, în comuna Grădiștea, județul Ilfov. 

În opinia lui Cosmin Iancu, în topul priorităților investiționale ale fermierului român ar trebui să fie achiziția de terenuri, construirea de spații de depozitare, dar și reinvestirea profitului în tehnică agricolă modernă, pentru a asigura o agricultură performantă, atât din punct de vedere economic, cât și agricol.

Povestea fermei de la Grădiştea a început cu aproape trei decenii în urmă, atunci când Florian Iancu a reuşit printr-o serie de împrumuturi să achiziţioneze un tractor U 650 la o licitaţie organizată la un IAS, pentru a exploata 20 ha de teren. Ferma a ajuns să exploateze în prezent aproximativ 1.100 ha și vizează în continuare extinderea, deși în județul Ilfov interesele agricole sunt depășite de cele imobiliare. Picmar are în construcție un spațiu unde se vor putea depozita circa 10.000 de tone de produse agricole.

Cosmin Iancu consideră că anul 2023, la fel ca și cel anterior, va sta sub incidența războiului, iar problemele vor fi similare celor întâmpinate în 2022, deși culturile se prezintă bine până în acest moment.

Avem la orizont o cultură care se prezintă relativ bine, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, mai este mult până reușim să vedem recolta în hambare. Aș sfătui fermierii să fie foarte atenți la gestionarea costurilor, pentru că asta va face diferența între profit și pierdere”, explică el, adăugând că stocurile interne care vor rămâne nevândute vor pune presiune și mai mare pe prețul recoltelor viitoare. ”Am înființat culturile la prețuri foarte mari, vindem marfa din stocuri la prețuri foarte mici, iar viitoarea producție stă sub semnul incertitudinii, atât din punct de vedere climatic, cât și de prețul cerealelor. Este posibil să valorificăm recoltele la prețuri foarte mici”, conchide Iancu, care însă se declară încrezător în fermierii români, care și-au demonstrat calitățile și capacitatea de a se adapta la situații grele și de a depăși provocările legate de condițiile climatice și geopolitice.