FacebookTwitterLinkedIn

Agricultura românească resimte din plin contextul dificil generat în ultima perioadă de creșterea inflației, dar și de dublarea costurilor pentru fermieri. Totuși, fermierii români au multe avantaje, care pot contribui la depășirea dificultăților întâmpinate și la obținerea de profit, în pofida condițiilor incerte de pe piață. 

Un avantaj pe care îl avem îl reprezintă comasarea fermelor. De asemenea, generația nouă de fermieri simte nevoia de a deține mai mult controlul asupra afacerii și se informează temeinic pentru a lua deciziile corecte. Chiar dacă fermierii mici sunt dezavantajați, fermierii mari au o poziție solidă și pot negocia avantajos contractele”, este de părere Ciprian Olteanu, reprezentant al societății Algap, înființată în 2003, care exploatează aproximativ 3.000 de hectare în județul Călărași.

Evoluția sectorului agricol local în ultimul an a fost puternic marcată de doi factori principali: seceta și războiul de la granițe. ”Cred că acum mai mult ca niciodată, din păcate, fermierii din România joacă la loto involuntar. Noi am reușit să beneficiem de prețuri de vânzare bune, însă acum am achiziționat îngrășămintele pentru ultima campanie la un preț extraordinar de mare”, explică Olteanu, invitat în emisiunea reINVENTAREA României. Costurile de investiție pentru culturi au ajuns la niveluri record și, coroborate cu seceta climatică resimțită încă din iarnă, ar putea însemna ”rețeta unui dezastru” pentru mulți fermieri, mai ales în sudul României. 

Importurile masive de produse agricole din Ucraina au afectat semnificativ fermierii români, în ultimul an, în special fermierii mici. ”Nu toți fermierii au fost afectați. În cazul meu, ca fermier cu suficientă capacitate de stocare și cu propria flotă de camioane, nu aș fi putut obține niște prețuri mai bune. Am vândut cerealele aproape de așa-zisul prag de durere, chiar și fără acest tranzit și fără aceste importuri, nu știu cât de mult s-ar mai fi dus prețurile în sus, în schimb, din punctul meu de vedere, au fost afectați fermierii mici, fără capacități de stocare, forțați să vândă la capul locului. Fermierii mici nu au unde să ducă marfa, au un cost mult mai scump decât până acum, iar procesatorul are alternativă”, afirmă Ciprian Olteanu. Fermierul subliniază că o afacere sustenabilă și de viitor, mai ales în sectorul agricol, trebuie gândită în pași mărunți, dar stabili. 

Printre prioritățile viitoare ale Algap sunt achizițiile de teren și investițiile în sistemul de irigații, în linie cu strategia anilor anteriori. Societatea s-a concentrat încă din 2013 pe dezvoltarea sistemului de irigații care, potrivit reprezentanților săi, a contribuit din plin la cashflow-ul necesar pentru menținerea societății pe linia de plutire. 

Pentru anul agricol 2023, Algap – care cultivă cereale, oleaginoase, dar și soia și lucernă – estimează producții la hectar de aproximativ 2,3 tone la rapiță, 2,5 tone la grâu și minimum 7 tone la porumb, în condițiile în care prin investițiile din ultimii ani întreaga cultură de porumb beneficiază de irigații.