FacebookTwitterLinkedIn


Turismul în Negril a început în anii ’60: satul pescăresc de atunci a fost „descoperit” de generația hippie, de hoinarii în căutare de dragoste, muzică psihedelică și natură, care fugeau cât mai departe de constrângerile societății. Cu toată aglomerarea de hoteluri de azi, Negril rămâne una dintre cele mai degajate și seducătoare destinații caraibe, o perlă a turismului jamaican.


Turismul în Jamaica se află într-o perioadă de creștere constantă. În 2023, numărul vizitatorilor s-a apropiat de cotele prepandemice: 4,1 milioane de turiști față de 4,2 milioane în 2019. Cele mai căutate destinații sunt Montego Bay, Ocho Rios, Kingston și locul spre care ne îndreptăm acum: Negril. Considerat o destinație romantică prin excelență, Negril posedă complexuri turistice de patru și cinci stele cu referințe bune și foarte bune. Ocean Cliff, The Caves, Sandals, Rockhouse, Skylark sunt doar câteva dintre acestea, căutate pentru organizarea de ceremonii nupțiale la malul mării ori pentru petrecerea lunii de miere. Dintre ele, le-am ales pe ultimele două, exemplificări perfecte ale ospitalității în stil jamaican.

Rockhouse: carte de oaspeți pentru celebrități

Suntem într-unul dintre cele mai boeme și faimoase hoteluri din Negril a cărui istorie începe în anii ’70, pe când localitatea era un simplu, dar șarmant sat pescăresc. Locul și-a pus amprenta pe istoria cinematografică; aici s-au filmat scene din celebra peliculă 20.000 de leghe sub mări, regizată de Richard Fleischer, în care au jucat Paul Lukas, Kirk Douglas și James Mason, film ce a câștigat două Oscaruri în 1955.

E adevărat, asta se întâmpla cu mult înainte de deschiderea Rockhouse; istoria locului și cea a fimului aveau să se mai intersecteze de câteva ori, de pildă la filmările pentru Papillon (1973; regia: Franklin J. Schaffner; cu Steve McQueen și Dustin Hoffman) sau pentru No Place Like Home (2006; regia: Perry Henzell, cu Carl Bradshaw și Susan O’Meara). Oaspeții faimoși nu au lipsit – fie că vorbim despre membri ai societății înalte și celebrități din lumea modei, precum Meghan Markle și Bella Hadid, sau despre nume legendare ale muzicii, între care Bob Marley, Bob Dylan și The Rolling Stones. La capitolul faimă, Rockhouse are puțini rivali în Negril.

Recunoașterea hotelului Rockhouse e meritată. Și-a câștigat-o grație arhitecturii, ce valorifică ambientul stâncos, pe care s-au clădit „colibe” acoperite cu stuf, dar și datorită ofertei culinare bogate – un regal pentru iubitorii preparatelor cu fructe de mare, pește și carne roșie gătite în cea mai bună tradiție caraibă. La Rockhouse, prețurile de cazare încep de la aproximativ 200 de dolari și ajung la 620 de dolari pe noapte pentru două persoane.

Skylark: Cine gourmet la Miss Lily’s

Revista noastră a mai prezentat complexul Skylark, unul dintre cele mai fermecătoare din Negril. Dar asta se întâmpla exact odată cu extinderea la nivel mondial a epidemiei de Covid-19. N-aș zice că nimeni nu mai dădea atenție destinațiilor îndepărtate – nu sunt puțini totuși cei care au ales să lucreze în regim nomad, călătorind oriunde li se oferea șansa unei șederi sigure, cu mai puține restricții și cu ambient de vacanță. Ca peste tot în lume, și turismul din Jamaica a suferit o grea lovitură, în urma căreia s-a recuperat treptat. Aflat la vreo trei kilometri în afara stațiunii Negril, Skylark oferă acces direct la superba plajă Seven Mile. Camerele nu sunt ultraspațioase (35-45 de metri pătrați), chiar dacă multe dintre ele au balcon cu vedere la Marea Caraibilor sau un mic „patio”, dar nici prețurile nu întrec măsura (200-340 de dolari pentru două persoane pe noapte, fără alte servicii incluse). Complexul se laudă cu o bucătărie caraibă neîntrecută. Din 2018, la Skylark a fost deschisă o „filială” a celebrului restaurant newyorkez Miss Lily’s, deținut de Serge Becker, unul dintre cei mai importanți fondatori de restaurante și amfitrioni ai vieții de noapte din metropola americană. Tot la Skylark vei găsi și un spa pe plajă, complexul oferind, totodată, o gamă largă de activități de recreere (ore de yoga, de meditație și de gătit și tururi ghidate).