FacebookTwitterLinkedIn

În momentul redactării acestui text, echipa de fotbal Manchester City tocmai a câștigat pentru a patra oară consecutiv campionatul Angliei, după o cursă strânsă cu alte echipe britanice importante, precum Arsenal și Liverpool. Nu este prima dată în ultimul deceniu când echipa din Manchester reușește să câștige campionatul în ultima etapă, cel mai dramatic moment fiind în urmă cu doi ani, când a revenit de la 0-2 și a marcat trei goluri în șase minute. Anul trecut, clubul a câștigat și Liga Campionilor, după ce anterior mai ajunsese o dată în finală.

Pentru cei care nu sunt pasionați de fotbal, se cuvin câteva informații de context. Proprietarul Manchester City este șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, un membru al familiei regale din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, care a investit sume uriașe după ce a cumpărat clubul în 2008. Deși există și alte cluburi cu proprietari miliardari din zona arabă, precum Paris Saint-Germain, rezultatele lor internaționale nu se compară cu cele ale britanicilor. Conform celei mai recente ediții a studiului Deloitte Football Money League, Manchester City a fost al doilea club de fotbal din punct de vedere al veniturilor obținute în ultimul an, fiind depășit doar de Real Madrid.

Se poate considera că succesul echipei britanice se datorează într-o mare măsură investițiilor făcute de bogatul proprietar. Totuși, pasionații de fotbal știu că un rol important îl are antrenorul Josep Guardiola, cunoscut pentru filozofia sa de joc bazată pe posesie și atac combinativ. Echipele conduse de el sunt recunoscute pentru organizarea solidă a defensivei și abilitatea de a controla jocul printr-o posesie prelungită. Mai mult, Guardiola este apreciat pentru capacitatea sa de a dezvolta jucători tineri și de a îmbunătăți performanțele celor experimentați. Dar performanța echipei de fotbal britanice este doar un pretext pentru a vă recomanda a treia ediție a unuia dintre cele mai importante proiecte editoriale ale Forbes România.

Lista campionilor mediului de afaceri românesc include companiile care au fost permanent profitabile în ultimul deceniu și, în plus, și-au dezvoltat constant afacerile.

Dintre cele peste 800.000 de companii active în România, mai puțin de 1.000 au reușit să fie campioni ai creșterii conform metodologiei noastre, potrivit datelor centralizate de partenerii noștri de la Credit Sky. Contextualizând, această pondere înseamnă doar 1 ‰. Cu alte cuvinte, la fiecare 1.000 de active în România doar una a reușit în 2022 să aibă un deceniu profitabil, cu creșteri permanente și afaceri de cel puțin 10 milioane de lei (două milioane de euro). Aceste companii au realizat afaceri cumulate de peste 208 miliarde de lei în 2022, adică o pondere de aproximativ 15% din Produsul Intern Brut. Mai mult, fiecare angajat le-a adus, în medie, anul trecut, afaceri de 200.000 de euro și un profit net de 10.000 de euro.

În paginile următoare ale revistei veți găsi un dosar dedicat acestor campioni ai afacerilor din România, care include analize și discuții pentru a identifica diferențele între o companie obișnuită și una performantă.

La fel ca în fotbal, unde succesul depinde de multă muncă și de ambiția specifică unui campion, succesul în afaceri, indiferent de domeniu și de context, necesită curaj și capacitatea de a depăși eșecurile, indiferent de dificultatea lor. Din acest motiv, vă recomand să citiți cu atenție răspunsurile campionilor afacerilor la chestionarul Forbes România.

Inspirați-vă din aceste exemple de succes, copiați sau adaptați principiile și strategiile lor în afacerea voastră! Într-un mediu aflat în continuă evoluție, adaptabilitatea și capacitatea de a învăța și de a inova sunt esențiale pentru supraviețuire și succes. Continuați să vă educați, să vă informați și să căutați inspirația, deoarece cunoașterea și înțelegerea sunt cele mai puternice instrumente în drumul spre succesul în afaceri!