FacebookTwitterLinkedIn

Photon Energy a încheiat un acord de refinanțare de proiect de 21,9 milioane de euro EUR cu Raiffeisen Bank International (RBI) pentru portofoliul său de centrale fotovoltaice din România, cu o capacitate instalată totală de 31,5 MW.

”Semnarea acordului de finanțare confirmă faptul că modelul nostru de afaceri integrat, bazat pe capacitatea de a dezvolta, construi, finanța și opera instalații fotovoltaice, precum și de a monetiza energia electrică generată, a fost implementat cu succes pe piața din România”, a declarat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group.

Aceasta este prima finanțare de proiect a grupului pentru active fotovoltaice europene care funcționează pe bază comercială, vânzând energie pe piață fără un contract de achiziție de energie sau sprijin din partea statului.

Până în prezent, doar cele două centrale electrice comerciale la scară utilitară ale companiei din Leeton, Australia, care au o capacitate instalată combinată de 14,6 MW, au obținut finanțare de proiect fără recurs.

În 2022, compania a început construcția a opt centrale fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de 31,5 MW pentru portofoliul său propriu, finanțată din veniturile obligațiunilor sale verzi.

Cele opt centrale sunt situate în Șiria (5,7 MWp), Aiud (4,7 MWp), Teiuș (4,7 MWp), Calafat (6,1 MWp), Săhăteni (7,1 MWp) și Făget (3,2 MWp).

”Decizia noastră de anul trecut de a ne angaja în construcția de centrale fotovoltaice cu o capacitate totală de 31,5 MWp și de a vinde energie electrică pe piață reprezintă o încredere foarte puternică în sectorul energetic românesc, la fel ca și finanțarea fără recurs a proiectului pentru aceste centrale, oferită de RBI”, a mai spus Hotar.

La 23 februarie 2023, a fost pusă în funcțiune prima centrală, situată în Șiria, devenind astfel prima centrală fotovoltaică la scară utilitară din România pusă în funcțiune din 2014.

Celelalte centrale electrice sunt planificate să fie puse în funcțiune până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2023.

Photon Energy dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice la scară utilitară cu o capacitate combinată de peste 930 MW în Australia și pe piețele sale principale din Europa Centrală și de Est, inclusiv peste 210 MWp în România.

Toată energia electrică produsă de centralele electrice va fi vândută prin intermediul OPCOM, operatorul pieței românești de energie electrică și gaze naturale, la prețurile pieței.