FacebookTwitterLinkedIn

Sute de mii de angajați cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani din Marea Britanie s-au pensionat anticipat în ultimii ani – parte din motive de sănătate, parte din motive de covid și alte perturbări sociale, iar aceasta a contribuit la un deficit cronic al forței de muncă, pe care analiștii îl estimează a avea efecte puternice asupra performanței economiei Marii Britanii pentru următorii ani, potrivit Reuters.

În ciuda creșterii costurilor vieții de zi cu zi și a apelului făcut de guvern pentru reîntoarcerea în câmpul muncii, majoritatea dintre aceștia refuză – mai ales cei care nu mai au de plată nicio ipotecă și acum se bucură de o viață liniștită la țară. Inflația cu două cifre a crescut enorm costul vieții cotidiene, însă nu suficient încât să determine schimbarea deciziei celor care s-au pensionat anticipat. 

Pentru guvern, reducerea simțitoare în forța de muncă este o durere de cap mare și deschide ușa pentru cererile de măriri de salariu ale celor rămași la muncă. Toate acestea vin în contextul în care creșterea economiei Marii Britanii este ținută în frâu și de perturbările legate de comerț și investiții în urma brexit.

Marea Britanie este singura dintre cele șapte cele mai avansate economii din lume care a rămas la nivel mai mic decât a fost înainte de pandemie, iar economiștii leagă acest fapt și de reducerea forței de muncă. De la finalul anului 2019 Marea Britanie a pierdut din câmpul muncii 408,000 oameni cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani, potrivit Oficiului Național de Statistică. Dintre aceștia, 313,000 sunt peste 50 de ani.

Exodul forței de muncă din această categorie de vârstă nu are echivalent în alte economii avansate. Rata angajării a muncitorilor din intervalul 55-64 de ani a scăzut mai mult decât în oricare economie avansată, potrivit datelor Organisation for Economic Co-operation and Development.

Estimarea Băncii Centrale a Angliei făcută luna trecută este că forța de muncă va rămâne sub nivelele de dinainte de pandemie pentru viitorul apropiat și mediu.