FacebookTwitterLinkedIn

Importanța unei danturi sănătoase este dincolo de orice discuție, iar pentru copiii lor, părinții trebuie să se îndrepte către medicul stomatolog la timpul potrivit, nici mai devreme, nici mai târziu: undeva în jurul vârstei de 6-7 ani. Înainte de acest prag, se ajunge la cabinetul de stomatologie doar dacă apar probleme care nu pot fi rezolvate altfel decât cu asistență medicală de specialitate.

Pentru a afla cât mai multe detalii pe acest subiect am discutat cu Ada Epistatu (foto), Medic primar, doctor în medicină dentară, owner Ada Dental Center.

Sigur că, odată cu înlocuirea danturii de lapte cu cea definitivă, este posibil să observăm la copiii noștri aspecte pentru care însă chiar e necesară vizita la un stomatolog, de preferat la acela care ar putea deveni medic curant pe termen lung pentru copil. Ce am putea observa? Spațieri între dinți, dinți prea înghesuiți, dinți care nu se ating între ei (cei de sus cu cei de jos), mușcătura adâncă (dinții de sus îi acoperă pe cei de jos, total sau parțial) ori invers (cei de jos pe cei de sus), dinți crescuți în poziții anormale ori dinți lipsă, toate sunt probleme care afectează pe termen lung sănătatea întregului organism și trebuie tratate din timp. Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă tocmai de toate aceste probleme, printr-o abordare interdisciplinară, pentru că implică intervențiile medicului generalist, parodontolog, uneori chiar ale unui chirurg, în scopul rezolvării tuturor problemelor înainte de ortodont. Ortodonția modernă folosește aparate de ultimă generație, care fac tratamentele mult mai ușor de suportat, cum ar fi de exemplu Invisalign. 

Astăzi, nu mai vorbim despre un simplu bracket lipit pe dinte. Un tratament corect și de durată folosește tot felul de dispozitive care pot mișca dinții în mai multe direcții, de exemplu, ceea ce cu un aparat clasic nu se putea realiza. Mai puțin știut este faptul că în ajutorul acestor programe și tehnici noi vine computerul tomograf (CT), fără de care multe dintre aceste programe digitale nu ar fi posibile. Acesta permite echipei de specialiști să ia decizia corectă în alegerea și stabilirea tratamentului ortodontic, riscul eșecurilor fiind în bună parte mult redus.

Când vorbim despre digitalizarea stoma-tologiei trebuie înțeles că au apărut programe ce vin în ajutorul medicului și pacientului deopotrivă. Pentru medic crește precizia și corectitudinea trata-mentului, iar pacientul înțelege și acceptă mai ușor etapele tratamentului pentru a ajunge la rezultatul dorit: sănă-tatea cavității bucale și un aspect elegant.

Aici intervine sistemul DSD, un program care va ajuta pacientul să vizualizeze finalul din punct de vedere estetic, pentru care, de altfel, ADA Dental Center este singura clinică din România acreditată DSD Madrid – fondatorii conceptului. Concepția finală din punct de vedere estetic, atât la adulți, cât și la copii, este realizată doar după ce sunt bifate restul etapelor din planul de tratament, fiind  luate în calcul toate reperele craniene astfel încât rezultatul final să nu fie doar pur estetic, ci și unul perfect funcțional.

La Ada Dental Center am inițiat
programe de igienizare și prevenție pe vârste, iar pentru intervalul de 3-12 ani avem S.M.I.L.E. Kids special, pentru că este perioada care își va pune amprenta pe viitorul zâmbet al copilului. Educarea și obișnuirea acestuia cu un mod de spălare pe dinți corect, cu o alimentație corectă și sănătoasă și împrietenirea lui cu stomatologul va fi garanția unei danturi sănătoase de lungă durată. Programul S.M.I.L.E. (Sănătate, Menținere, Igienă, Legături, Educație – detalii pe www.adadentalcenter.ro) constă din una sau două ședințe pentru a realiza un examen clinic cu camera intraorală, determinarea incidenței de carie și de placă bacteriană, scanarea digitală pentru modele de studiu, plan de tratament cu trimitere către specialiștii clinicii în funcție de fiecare caz pentru detartraj și periaj și, bineînțeles, sfaturile necesare privind igiena și dieta copilului.

Tocmai pentru că am implementat, la Ada Dental Center, cea mai avansată tehnologie din ortodonția modernă, avem rezultate extraordinare. Iar recomandarea rămâne aceeași: a preveni, înainte de a trata, și a vizita medicul stomatolog cel puțin o dată pe an, chiar dacă aparent nu se observă vreo problemă.