FacebookTwitterLinkedIn

Pe 21 mai se sărbătoresc Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei “întocmai cu Apostolii”. Cu această ocazie, peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, 690.537 de bărbaţi poartă numele de Constantin sau derivate ale acestuia, iar cel de Elena sau derivate – 1.115.351 de femei.

Constantin cel Mare a fost primul fiu a lui Constantius Chlorus și al Elenei. A fost proclamat august în anul 306, moment în care îi confera mamei sale, Sfânta Elena, titlul de “Nobilissima Femina” (Doamna prea nobilă), iar în anul 325, îi acorda distincții de “Augusta”.

Sfântul Constantin cel Mare este primul împărat roman creștin. După ce l-a învins pe împăratul păgân Maxentiu, Constantin dă, în anul 313, celebrul Edict de la Milan, prin care religia creștină devine o religie permisă. Lucrarea sa misionară nu se oprește aici. Scutește Biserica de dări, drept de care nu se bucurau templele păgâne, și îi acordă și dreptul de a primi donații. El a dăruit Bisericii și dreptul de eliberare a sclavilor, potrivit Creștin-Ortodox. A înlăturat din legile penale pedepsele contrare creștinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea și a generalizat duminica ca zi de repaus în Imperiu. 

Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani după mama sa. Împărăteasa Elena este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.