FacebookTwitterLinkedIn

Lucrări de Raphael, Tițian sau Rubens vor fi în centrul atenției la expoziția ce va avea loc în perioada 29 martie – 30 iunie 2024.

Două colecții de artă din Roma vor fuziona în premieră în această primăvară, când Palazzo Barberini va găzdui 50 de capodopere provenind de la Galleria Borghese, supusă unor lucrări de renovare. Colecțiile celor două galerii împărtășesc o istorie similară, legată de două figuri cheie din viața politică și culturală romană din secolul al XVII-lea, Maffeo Barberini și Scipione Borghese. Inițiativa, o „colaborare fără precedent”, va permite publicului să continue să vadă picturile din Galleria Borghese chiar și în timpul lucrărilor majore de renovare din Pinacoteca sa, finanțate cu fonduri din Planul Național de Recuperare și Reziliență al Italiei (PNRR).

Galleria Borghese

Galleria Borghese este una dintre cele mai faimoase galerii de artă din lume. Fosta Villa Borghese Pinciana, galeria găzduiește o parte considerabilă a colecției de picturi, sculpturi și antichități, începută de cardinalul Scipione Borghese, nepotul Papei Paul al V-lea.

Galleria Borghese

Picturi excepționale ale unor artiști precum Caravaggio, Canova și Raphael sunt expuse în sălile fabuloase, în timp ce o mare parte dintre sculpturile expoziției – majoritatea datând din secolele al XVI-lea și al XVII-lea – sunt expuse chiar în spațiile pentru care au fost destinate, inclusiv lucrări semnate Gian Lorenzo Bernini. Însă nu doar galeria atrage mii de vizitatori anual, ci și grădinile care o înconjoară – un obiectiv turistic în sine, proprietatea fiind situată într-un imens parc, al treilea ca mărime în Roma. În urma refacerii fațadei palatului, lucrările de renovare vor presupune „înlocuirea tapițeriei și modernizarea accesoriilor în vederea eficienței energetice, extinderea accesibilității culturale, modernizarea depozitelor și restaurarea unor pânze mari.”

Palazzo Barberini

Situat în inima Romei, Palazzo Barberini este o bijuterie arhitecturală a stilului baroc, fiind un simbol al influenței familiei Barberini în secolul al XVII-lea. Construcția palatului a început în anul 1625 și a fost finalizată în 1633, sub îndrumarea a trei mari arhitecți: Carlo Maderno, Gian Lorenzo Bernini și Francesco Borromini. Maderno a pus bazele designului, creând un palat vast, cu linii renascentiste. După moartea sa, Bernini a preluat proiectul, adăugând elemente sculpturale și dinamice, care au devenit semnătura stilului baroc. Borromini, deși a colaborat pentru scurt timp la acest proiect, a contribuit cu idei inovatoare, cum ar fi planurile complexe și detaliile rafinate care fac acest palazzo atât de special.

Palazzo Barberini

În interior, Palazzo Barberini găzduiește Galleria Nazionale d’Arte Antica, unde vizitatorii pot admira o colecție impresionantă de artă, cu lucrări ale unor titani precum Caravaggio, Rafael și El Greco. Unul dintre cele mai remarcabile elemente ale palatului este tavanul sălii principale, pictat de Pietro da Cortona, care ilustrează „Triumful Divinei Providențe”, o capodoperă a genului.

Expoziția desfășurată la Palazzo Barberini în perioada 29 martie – 30 iunie, intitulată „Raphael, Titian and Rubens” va cuprinde picturi celebre precum Portretul unui bărbat de Antonello da Messina, Madonna cu pruncul de Giovanni Bellini, Madonna cu pruncul cu Sf. Ioan și îngeri de Sandro Botticelli, Portretul unei tinere femei cu un inorog de Rafael, Susanna și Bătrânii de Peter Paul Rubens, Iubirea sacră și profană de Tițian și Predica Sfântului Ioan Botezătorul de Paolo Veronese.