FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul a emis azi o ordonanță pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transporturilor rutiere. Prin actul normativ se asigură cadrul de implementare pentru noile reglementări ale Uniunii Europene cuprinse în Pachetul Mobilitate I, care se aplică începând cu februarie 2022.

Transportatorii locali nu sunt însă deloc încântați de măsurile pe care le impune Uniunea Europeană prin Pachetul Mobilitate 1 și consideră că acestea amenință supraviețuirea firmelor mici și mijlocii.

„Industria transporturilor rutiere din România este puternic afectată de modificările extrem de restrictive ale legislației europene în domeniul transporturilor rutiere, aduse de Pachetul Mobilitate 1, precum obligația întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni și noile reguli privind detașarea conducătorilor auto profesioniști. Acestea vor genera creșteri semnificative ale costurilor transportatorilor români și chiar vor amenința supraviețuirea firmelor mici și mijlocii, deja afectate de pandemia de Covid-19”, declară reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTTR) pentru Forbes.

„Mai mult, în ciuda dificultăților majore cu care se confruntă transportatorii rutieri români legate de impactul pandemiei Covid-19, în loc să fie sprijinită la nivel național, anul trecut industria din România a fost amenințată cu falimentul prin acțiunile ANAF, care au vizat impozitarea retroactivă, pe ultimii cinci ani, a diurnei plătite de transportatorii români conducătorilor auto de transport internațional. România este singura țară în care s-a încadrat retroactiv această diurnă, în timp ce Polonia, Ungaria, Lituania și Bulgaria nu au implementat astfel de măsuri și fac demersuri pentru a menține competitivitatea transportatorilor lor și după aplicarea directivei detașării din februarie 2022”, adaugă UNTRR.

Transportatorii rutieri din România se lovesc de aceleași probleme ca cei europeni: criza conducători auto, criza Adblu, inflația, timpii mari de așteptare în vamă sau creșterea prețului la motorină cu 30% în ultimele 12 luni. Doar că soluțiile transportatorilor români sunt mai puține, mai complicate administrativ, mai scumpe și fără prea mult sprijin din partea autorităților, spun cei de la UNTRR.

De exemplu, pentru a-și suplimenta forța de muncă, statele din Europa de Vest atrag conducători auto din centru și estul continentului, inclusiv din România, pe care îi formează rapid la standardele UE.

„În schimb, transportatorii români trebuie să aducă conducători auto din afara UE, în special din zonele asiatice în care se vorbește engleza, dar care trebuie pregătiți pentru standardele europene, si a căror aducere este complicată administrativ, durează mult și este scumpă”, declară reprezentanții UNTRR.

Spre deosebire de România, în Polonia, stat care se află în zona Schnegen, autoritățile au asistat industria de transport rutier și au facilitat importul a peste 110.000 de conducători auto din Ucraina. În Germania, pe lângă salariile consistente, alocația pentru copii reprezintă un factor atractiv pentru conducătorii auto profesioniști, care pleacă împreună cu famillile lor.

Creșterea costurilor transportatorilor se regăsește, automat, și în prețurile produselor la raft. Costul cu transportul de marfă reprezintă aproximativ 2,5% din prețul la raft al mărfurilor comercializate.

În 2021, pretul combustibilului s-a majorat cu peste 25%, veniturile conducătorilor auto au crescut cu 10-15%, iar toate acestea se regăsesc în costul de transport și automat în prețul produsului de la raft.