FacebookTwitterLinkedIn

Londra, Paris, Milano și Berlin sunt cunoscute în întreaga lume pentru cultura, istoria și frumusețea lor. Acum au încă o trăsătura comună: expații spun că există locuri mai bune pentru a trăi decât oricare dintre aceste orașe, potrivit Bloomberg.

Cele patru orașe europene au obținut unele dintre cele mai scăzute clasări într-un sondaj realizat pe mai mult de 12.000 de persoane de către InterNations, o rețea de expați cu sediul în München, care are aproximativ 5 milioane de membri. 

Costul vieții a fost un factor major care a influențat scorurile orașelor, care au luat în considerare și calitatea vieții, ușurința de a te stabili în oraș și condițiile de muncă. 

În sondaj, expații au avut tendința să prefere climatul mai cald, locuințele accesibile și localnicii prietenoși. 

Patru orașe spaniole – Málaga, Alicante, Valencia și Madrid – se numără printre primele 10 destinații preferate de expați. Concluziile reflectă tendințele observate în timpul pandemiei, când nomazii digitali au căutat locații mai relaxate pentru a lucra, departe de marile metropole aglomerate. Dar pe măsură ce mai mulți angajați au fost împinși să se întoarcă la birouri, au fost afectați de costurile de trai mai ridicate din marile orașe. 

Londra s-a clasat pe locul al 42-lea din 49 de orașe monitorizate, deoarece expații au constatat că veniturile lor nu le permit să ducă o viață confortabilă în capitala britanică. Pentru a menține același standard de viață ca în 2020, rezidenții din Londra ar trebui să cheltuiască cu 25% mai mult pe săptămână, conform organizației de caritate Trust of London. În același timp, salariile din Londra au crescut doar cu 5% în aceeași perioadă, arată datele de la Institutul de Studii Fiscale din Marea Britanie. 

În schimb, Abu Dhabi, Ciudad de Mexico, Kuala Lumpur și Bangkok au obținut scoruri foarte bune. Expații au declarat că se simt bine plătiți pentru munca lor și sunt mulțumiți de viața lor socială în aceste orașe.

Orașele favorite și mai puțin favorite ale expaților

Sursă: InterNations Expat City Ranking 2023