
Reprezentanții Hospitality Culture Institute atrag atenția că procesul de comercializare a produselor alimentare pregătite în bucătăriile personale însumează 1,2 miliarde de euro anual, ceea ce înseamnă 15-20% din industria de foodservice din România.
În cadrul evenimentului Food&Beverages Innovation Camp, organizat de APIO și Hospitality Culture Institute, mai mulți antreprenori din zona HoReCa au discutat despre o posibilă inițiativă legislativă privind „Legea Gătitului de Acasă”.
Potrivit acestora, în fiecare an, comercializarea de produse alimentare pregătite în bucătăriile personale se ridică la o valoare totală de până la 1,2 miliarde de euro, reprezentând între 15 și 20% din industria de foodservice. Printre cele mai căutate produse se numără cozonacul, pasca, tortul și diferite alte tipuri de prăjituri.
„Nereglementarea acestei activități vine la pachet cu o serie de riscuri atât pentru consumatorul final cât și pentru cei care comercializează aceste preparate”, susțin antreprenorii.
În acest context, Radu Savopol, președinte HORA, Oana Coantă, vicepreședinte în cadrul Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, Laurentiu Mâță, președinte RoTruck, Alexu Toader, Project Manager Viscri 32 și Răzvan Testa, partener fondator Țuca Zbârcea & Asociații, susțin că printr-o inițiativă legislativă referitoare la „Gătitul de Acasă”, veniturile generate prin acest tip de activitate ar putea fi recunoscute și fiscalizate, în timp ce drepturile consumatorilor ar putea fi mai bine apărate, prin stabilirea unor reguli de igienă pentru spațiile în care au loc astfel de activități.