FacebookTwitterLinkedIn

Modelul de lucru hibrid s-a impus în ultimii ani ca standard pentru viitorul muncii și a transformat stilul de lucru și de viață al oamenilor prin flexibilitatea și dinamica activității, dar și prin beneficiile pentru sănătate în anii pandemiei. După patru ani de lucru de acasă încep să apară însă în discuție și posibilele „costuri” pentru sănătate pe termen lung.

Mai exact, lucrul de acasă chiar și doar câteva zile pe săptămână înseamnă o limitare a activității fizice atât de necesare pentru sănătate. Și cu toate că fenomenul numit termogeneza activității fără efort, sau NEAT, presupune că organismul consumă energie chiar și atunci când nu este implicat în exerciții fizice, potrivit Centrului Național pentru Informații Biotehnologice, lipsa mișcării și a unor obiceiuri fizice sănătoase integrate în rutina zilnică pot duce la diferite probleme de sănătate, de la întinderea ligamentelor până la afecțiuni cardiovasculare.

Iar sănătatea fizică nu este singura componentă a bunăstării care poate fi afectată. Izolarea și singurătatea pot duce, de asemenea, la efecte asupra sănătății și echilibrului emoțional. La fel cum corpul are nevoie de NEAT, mintea are nevoie de stimulare socială, iar când lucrează de acasă, unii angajați, în special din Generația Z, resimt tot mai acut lipsa socializării și colaborării cu echipa la birou. Mai multe studii internaționale confirmă că angajații care lucrează de acasă consideră că acest model de lucru le-a afectat negativ relațiile și starea de bine, în Marea Britanie, de exemplu, 80% dintre angajați fiind în această situație.

Lucrul de acasă, înlocuit de lucrul de oriunde

Stilul de lucru și de viață flexibil este deja o normalitate pentru angajați, iar tendințele arată că modelul hibrid va continua să fie cea mai răspândită abordare a muncii în următorii ani. Dincolo de zilele petrecute la birou, lucrul de acasă trebuie să se transforme însă tot mai mult în lucru de oriunde pentru a susține în continuare starea de bine a oamenilor.

În acest context, desfășurarea activităților profesionale aproape de casă ar putea fi o opțiune mai sănătoasă,iar printre variantele posibile se numără spațiile de coworking sau cafenelele, care oferă cadrul pentru socializare, interacțiune și experiențe interumane și facilitează activitățile NEAT, cum ar fi mersul pe jos. Cercetările făcute de Internațional Workplace Group au arătat că 77% dintre angajați pe plan internațional consideră că un loc mai aproape de casă reprezintă tipul ideal de organizare a muncii.

În piața muncii din România, tendințele indică tot mai mult revenirea la birou, contracarând efectele lucrului exclusiv sau preponderent de acasă asupra sănătății. 58% dintre respondenții la un sondaj desfășurat de Genesis Property la finalul anului trecut spun că lucrează deja full time de la birou, procent care urcă până la 62% în cazul Generației Z. În plus, aproape 66% dintre angajați spun că au nevoie de cel puțin 3 zile pe săptămână la birou pentru a fi productivi și a putea interacționa și colabora cu colegii. Așadar, biroul rămâne un element esențial pentru productivitate și pentru interacțiunea cu colegii.

Biroul se transformă în ancoră socială pentru angajați

Transformarea birourilor din ultimii ani pentru a oferi oamenilor zone flexibile și mai multă dinamică în activitate se aliniază tendințelor de lucru din viitor. Prin inovație, birourile pot deveni mai ales medii sociale unde oamenii se pot conecta și sunt susținuți să fie creativi, devenind astfel parte din alternativele pentru lucrul de oriunde, într-un cadru diferit față de biroul tradițional.

Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor, a anticipat modul de lucru al viitorului și a creat astfel conceptul imobiliar inovator YUNITY Park, un campus al viitorului care oferă un spectru larg de spații, facilități și experiențe pentru angajați. Pe lângă spațiile de birouri ultramoderne, cu standarde înalte de sustenabilitate, campusul YUNITY Park oferă oamenilor soluții pentru echilibru și stare de bine la job.

Campusul are în centru un spațiu public special construit, cu 2.000 de metri de alei pietonale și promenadă etajată, o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați, oglinzi de apă în trepte, un amfiteatru în aer liber cu o capacitate de 1.500 de persoane și spații creative pentru relaxare, întâlniri și evenimente. Astfel, angajații au flexibilitatea să lucreze din birou sau de oriunde în interiorul campusului, în funcție de timpul de activitate și de nevoia de colaborare, și au acces la facilități și experiențe pentru relaxare și stare de bine.