FacebookTwitterLinkedIn

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va investi aproximativ 750 de milioane de euro la Petrobrazi, într-o instalaţie pentru producţia de combustibili sustenabili pentru aviaţie şi motorină din surse regenerabile şi două instalaţii pentru producţia de hidrogen verde.

Începând cu anul 2028, compania poate furniza circa 250 kt/an de combustibili sustenabili.

Compania a luat decizia finală de investiţie pentru construirea unei instalaţii SAF/HVO şi pentru construirea a două instalaţii de producţie de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obţinere a biocombustibililor.

HVO – uleiul vegetal hidrotratat este cunoscut şi sub numele de motorină din surse regenerabile, diesel verde sau biodiesel. Acesta este un combustibil cu emisii reduse de carbon, produs prin prelucrarea lipidelor reziduale regenerabile. 

„Mergem mai departe cu transformarea noastră si, in plus fata de noile  proiecte de energie regenerabila, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului in Romania. In total, pana in 2030, ne-am angajat sa alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, in Romania si in regiune”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Petrobrazi este prima rafinărie din ţară certificată pentru producerea de SAF şi HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.

Pentru a-şi asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziţionat o participaţie de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenţi economici din domenii precum industria ospitalităţii (hoteluri, restaurante) şi retail.    

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.