FacebookTwitterLinkedIn

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 163.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană din cauza erorilor de medicație. Printre cele mai comune erori se numără eliberarea unui medicament greșit, a unei doze incorecte, precum și eșuarea în a se identifica interacțiunile dintre medicamente sau contraindicații. 

Totodată, erorile de medicație pot fi cauzate de oboseala lucrătorilor din domeniul sănătății, lipsa personalului, pregătire insuficientă sau furnizarea de informații greșite pacienților. 

Potrivit unui sondaj comandat de „Acțiunea Colaborativă Europeană privind Erorile de Medicație și Trasabilitatea”, farmaciștii din Uniunea Europeană consideră că reducerea erorilor de medicație poate fi realizată cu ajutorul sistemelor de trasabilitate, precum prescripția electronică, supravegherea erorilor de medicație și sistemele de administrare a medicamentelor cu coduri de bare.

În acest context, compania High-Tech Systems & Software (HTSS), specializată în furnizarea de soluții software pentru industria sănătății, a lansat wisepharm, în parteneriat cu Microsoft. Este vorba de o soluție software de management a farmaciilor, concepută pentru a îmbunătăți precizia și eficiența în procesul de eliberare a medicamentelor, care a fost deja testată de peste 150 de farmaciști, manageri și owneri de farmacie. 

„În nomenclatorul medicamentelor de uz uman al ANMDMR sunt prezente peste 30.000 de produse, iar un farmacist, oricât de bine pregătit ar fi, nu poate reține pe de rost indicațiile terapeutice sau contraindicațiile a zeci de mii de medicamente”, spune Ana Gavrilă, Pharma & Retail Product Director în cadrul HTSS, adăugând că wisepharm funcționează ca un asistent virtual al farmacistului, fiind programat să lanseze avertismente cu privire la dozajul potrivit și la posibilele contraindicații între medicamente. Totodată, wisepharm facilitează preluarea rețetelor electronice și integrează sistemele de administrare a medicamentelor cu coduri de bare. 

HTSS este specializată în furnizarea de soluții software de business, dintre care cele mai căutate sunt wisepharm (pentru farmacii și lanțuri de farmacii); omnimedica (pentru clinici și spitale) și shiftin (planificare automată a turelor de lucru). Compania cu 270 de angajați a obținut anul trecut o cifră de afaceri de 151,3 milioane de lei și o pierdere netă de 2,5 milioane de lei, potrivit Ministerului de Finanțe. 

Prin comparație, în 2021, cifra de afaceri ajungea la 129,7 milioane de lei, iar compania înregistra un profit net de 3,8 milioane de lei.