FacebookTwitterLinkedIn

Comitetul executiv al Fondului Monetar Internaţional a aprobat propunerea de majorare cu 50% a resurselor, în funcţie de participaţiile deţinute la FMI de cele 190 de state membre.

Propunerea urmează în mare măsură un plan sprijinit de SUA care va spori resursele de creditare ale FMI, dar va întârzia orice creştere a participaţiilor Chinei, Indiei, Braziliei şi altor economii emergente în creştere rapidă. Comitetul executiv a cerut un calendar accelerat privind opţiunile pentru realinierea formulei de calculare a cotelor FMI până în iunie 2025, potrivit Reuters.

Instituţia a precizat că majorarea cu 50% a resurselor, echivalentul a aproximativ 314 miliarde de dolari la actualele rate de schimb, nu va spori capacitatea generală de creditare, de aproximativ 1.000 miliarde de dolari, dar va schimba componența spre resurse mai permanente.

Majorarea cotelor “va ajuta la păstrarea unor resurse adecvate, solide ale FMI, esenţiale pentru protejarea stabilităţii financiare globale şi pentru a răspunde potenţialelor nevoi ale statelor membre, într-o lume plină de incertitudini şi predispusă la şoc”, a afirmat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

În prezent, cele mai mari participaţii la FMI sunt deţinute de Statele Unite (17,4% din cote), Japonia (6,5%) şi China (6,4%).