FacebookTwitterLinkedIn

Ioan Goraș, reprezentant Philips în gestionarea soluțiilor de telemedicină, pentru Europa Centrală și de Est

Specialiștii din sistemul de sănătate al României au înțeles cât de important este să țină pasul cu dezvoltarea tehnologică, iar telemedicina este o direcție spre care se orientează tot mai multe instituții medicale. În acest context, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost lansat în premieră un proiect pilot, prin care aplicația mobilă AI StrokeViewer, are un impact semnificativ asupra pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale.

Telemedicina oferă medicilor posibilitatea să ofere diagnostice și tratamente la distanță prin telefon, video sau chiar mesaje. În acest context, se reduc transferurile de pacienți între diferite secții medicale, precum și o mare parte din presiunea pe care o resimt unitățile de primiri urgențe.  De asemenea, telemedicina poate să devină revoluționară prin modul în care specialiștii în sănătate se raportează la cazurile de accidente vasculare cerebrale (AVC), care constituie cea de-a treia cauză a deceselor înregistrate la nivel mondial, după bolile cardiovasculare și cancer. Din nefericire, potrivit celor mai recente statistici, România se află în primele trei țări europene în ceea ce privește incidența crescută a bolilor cerebrovasculare, dar și în ceea ce privește decesele cauzate de acestea.

În România, rata mortalității prin accident vascular cerebral (AVC) este cea mai mare din Europa, ajungând la 21,64%. La nivel național, AVC reprezintă a doua cauză principală de deces. Anual, în țara noastră, aproximativ 55.000 de persoane suferă de AVC ischemic, 7.500 de persoane sunt afectate de AVC hemoragic, și 1.500 de persoane experimentează o hemoragie subarahnoidiană. Cu toate acestea, opțiunile de tratament moderne sunt disponibile într-un procent foarte scăzut comparativ cu media Uniunii Europene.

Din acest motiv, prioritizarea dezvoltării resurselor umane și a capacităților de răspuns în tratarea AVC-ului acut este esențială pentru sistemul de sănătate publică și va avea un impact semnificativ asupra economiei pe termen mediu și lung.

În Moldova a fost lansat primul proiect pilot din România care are în centru o aplicație bazată pe AI, o soluție oferită de Philips, ce este folosită de medicii Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava pentru a trata și monitoriza pacienții cu accident vascular ischemic acut. Aplicația se numește  StrokeViewer și a fost realizată în colaborare cu producător de tehnologie medicală Nicolab, din Olanda,a deservit 20 de cazuri de la instalarea din iulie 2023 și aduce mari beneficii și în momentul de față.

„Ne dorim să îmbunătățim calitatea serviciilor de sănătate pe care le oferim, motiv pentru care am prioritizat investițiile în tehnologia medicală. Digitalizarea este o resursă incredibilă pentru domeniul medical și este imperios să acționăm strategic, având-o ca obiectiv principal, în raport cu nevoile pacienților. Din acest motiv, discutăm despre primul proiect-pilot din România, desfășurat la nivelul Moldovei, mai exact, la spitalul nostru, în care această aplicație medicală este instalată, funcționează și aduce beneficii pacienților în fiecare zi, într-o asociere prestigioasă cu alte centre de referință din SUA, Australia și Europa de Vest care folosesc această soluție. Acest program pilot a fost posibil cu ajutorul Philips și a colegului meu, dr. Mihai Crețeanu Jr.”, a declarat dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Aplicația Mobilă AI StrokeViewer este o soluție care folosește tehnologie nativă în cloud și integrează inteligența artificială pentru decizii medicale informate. Nu necesită hardware local, este simplu și ușor de folosit și notifică instant spațiul de lucru comun al utilizatorilor, salvând astfel timp extrem de prețios în diagnosticare și intervenție, mărind astfel șansele pacienților de a se recupera complet fără urmări.

„Acest proiect pilot are potențialul de a revoluționa relația dintre medic și pacienții cu AVC. StrokeViewer este o aplicație mobilă complet automatizată, securizată în privința datelor și cloud based. Ce face aceasta,concret? Oferă pachetul complet de imagini și informații medicale către echipa de intervenție neuroradiologică, încă din momentul în care pacientului i se realizează tomografia computerizată necesară în confirmarea diagnosticului. Digitalizare, tehnologie, inteligență artificială – sunt toate cuvinte pe care le auzim tot mai des în conversațiile din industria medicală, însă pentru ca acestea să ia o formă concretă, trebuie acționat. Acest proiect pilot este un prim pas în acest sens! Avem încredere că, prin colaborare și accesarea fondurilor și resurselor disponibile, sistemul de sănătate din România va beneficia de multe alte proiecte similare în viitor. Inițiativa de a face accesibilă această soluție pentru piața din România demonstrează angajamentul Philips și al partenerilor săi pentru dezvoltarea continuă a comunității medicale și pentru deschiderea de noi perspective în ceea ce privește digitalizarea”, a explicat Ioan Goraș, reprezentant Philips în gestionarea soluțiilor de telemedicină, pentru Europa Centrală și de Est.

Aplicația mobilă face parte din portofoliul extins al Philips în ceea ce privește Stroke Care Pathway pentru pacienții cu accident vascular ischemic acut și e parte din abordarea inovativă a revoluției digitale pe care Philips România o pune la dispoziția utilizatorilor. Pentru a continua acest proiect, urmează extinderea și conectivitatea cu echipamentele de tomografie computerizată din alte 3-5 spitale din regiunea Moldovei astfel încât rețeaua de intervenție să se extindă.

*** 

Pentru mai multe informații: 

Iris Golopența – Brand & Communication Manager, Philips România 

Email: iris.golopenta@philips.com  

Despre Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) este lider în tehnologia medicală, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea oamenilor prin inovații medicale. Inovația centrată pe pacient utilizează tehnologii avansate și cunoștințe clinice pentru a oferi soluții de sănătate personallizate pentru consumatori și soluțiide sănătate profesionale pentru furnizorii de servicii medicale și pacienții lor, în spital și acasă. Cu sediul în Olanda, compania este lider în imagistică medicală, ultrasunete, diagnostic, monitorizare și informatică medicală, precum și în domeniul îngrijirii personale. Philips a generat vânzări de 17,8 miliarde de euro în 2022 și angajează aproximativ 74.000 de angajați cu vânzări și servicii în peste 100 de țări.