
Și-a dorit întotdeauna să ajute lumea prin creațiile sale, iar principala sa misiune este de a readuce independența și bucuria de a mânca persoanelor cu probleme de mobilitate.
Alexandra Matei are 26 de ani și este designer de produs. De când era mică a fost fascinată de domeniul artei, a studiat Arhitectura, Artele Ambientale și Designul în cadrul Colegiului Național de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești. Apoi și-a urmat pasiunea la Facultatea de Design de Produs din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, continuând apoi cu Școala Doctorală din cadrul aceleiași universități.
Iată cine sunt tinerii din promoția 2022 – Forbes 30 sub 30
La începutul anului 2020, Alexandra Matei și-a deschis propria firmă, prin intermediul căreia oferă servicii de design, dar unde produce și comercializează și tacâmurile cu mâner flexibil ACT. Din dorința de a căpăta mai multă experiență în domeniu și din postura de angajat, de la finalul anului 2020, tânăra se ocupă și de amenajări interioare pentu o companie din domeniul retail.
Proiectul tacâmurilor cu mâner flexibil ACT (Arthritis Curved Tableware) a început în anul 2018, ca proiect de facultate. Principiul bigudiului a fost principala sursă de inspirație pentru mânerul flexibil al tacâmurilor, care era soluția perfectă pentru ca acestea să poată fi adaptate la cât mai multe afecțiuni și la diferitele stadii ale bolii, cu scopul de a ajuta persoanele cu probleme de mobilitate să poată mânca singure. ACT este acum brevetat la nivel european, în România și în alte 24 de țări europene. „Îmi doresc să transform acest proiect într-unul care să conteze și care să reușească să schimbe vieți”, punctează aceasta.
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Alexandra Matei este designerul, producătorul tacâmurilor (produse in-house), omul de marketing și omul de vânzări, dar se gândește la formarea unei echipe, cu profesioniști în domeniu. Gama de produse cuprinde 5 tacâmuri – lingură, furculiță, cuțit, linguriță și spork –, care la cerere pot fi personalizate la nivel de mâner, atât din punct de vedere al lungimii, cât și al culorii. „De obicei, aceste modificări speciale le fac pentru copiii cu diferite afecțiuni”, adaugă Matei.
În ceea ce privește beneficiarii, o parte din produsele realizate până acum au fost donate pacienților Asociației APAA cu care colaborează, dar au mai fost și comenzi de tacâmuri individuale sau de seturi. „Am observat că în acest domeniu medical este destul de dificil de câștigat încrederea publicului țintă”, susține fondatoarea ACT.
Finanțările de până acum au venit din partea acceleratoarelor la care a participat. De la Level Up, organizat de Nod Makerspace și Babele, care au ajutat cu întregul proces de prototipare, și până la Future Makers, unde Alexandra Matei a câștigat un premiu de 2.500 de euro. Tânăra își propune semiautomatizarea sau chiar automatizarea producției și obținerea certificatelor necesare pentru punerea pe piață a tacâmurilor.
„Cred că cel mai important lucru este să crezi în ideea ta și să nu îți fie frică să o prezinți. Mai apoi, trebuie să ai un plan bine pus la punct și să cunoști direcția în care vrei să mergi, precum și obiectivele pe care vrei să le atingi. Din punctul meu de vedere, pe termen mediu și lung vor rezista și vor prospera afacerile pentru care misiunea e mai presus de profit”, conchide Alexandra Matei.