FacebookTwitterLinkedIn

Nvidia Corp a înregistrat o creștere de aproximativ 25%, apropiindu-se de o valoare de piață de un trilion de dolari, după ce prognoza excelentă a arătat că Wall Street nu a evaluat încă la adevărata dimensiune potențialul revoluționar al cheltuielilor în domeniul inteligenței artificiale (AI). 

Potrivit Reuters, această cea mai recentă creștere se adaugă la o alta, care a dublat valoarea acțiunilor Nvidia în acest an și ar urma să sporească valoarea producătorului de cipuri cu aproximativ 190 de miliarde de dolari, aducând-o la aproape 945 de miliarde de dolari. 

În consecință, Nvidia va deveni de două ori mai mare decât cea de-a doua cea mai valoroasă companie producătoare de cipuri – TSMC din Taiwan.

Potrivit Reuters, rezultatele pozitive ale Nvidia au declanșat o creștere în sectorul de cipuri și în companiile axate pe inteligența artificială, ridicând piețele bursiere globale – de la Japonia la Europa. În SUA, companii precum Alphabet Inc, Microsoft Corp și AMD au înregistrat creșteri între 3% și 10%. 

Analiștii s-au grăbit să își revizuiască obiectivele de preț pentru acțiunile Nvidia, 27 dintre aceștia mărindu-și previziunile, având în vedere că toate drumurile în domeniul inteligenței artificiale duc către Nvidia, care domină piața cipurilor folosite pentru a alimenta ChatGPT și alte servicii similare pe bază de AI. 

Obiectivul mediu de preț s-a dublat în acest an. Cel mai înalt obiectiv, de 600 de dolari, stabilit de Rosenblatt Securities și HSBC, ar face ca Nvidia să aibă o valoare de 1,48 trilioane de dolari, mai mare decât Amazon.com Inc, care este în prezent a patra cea mai valoroasă companie din SUA.