FacebookTwitterLinkedIn

Elon Musk s-a grăbit să respingă afirmațiile potrivit cărora lansarea tumultoasă pe Twitter a campaniei prezidențiale a lui Ron DeSantis, care a avut loc miercuri seara, a fost un eșec pentru rețeaua socială. 

Răspunzând titlurilor din publicațiile orientate spre stânga, precum New York Times, Washington Post și MSNBC, Musk a contracarat afirmând că “înregistrările de noi conturi pe Twitter au explodat”. 

Cea mai dură critică la adresa lansării campaniei a venit din partea unui bastion al sprijinului republican, Fox News. Miercuri seara, site-ul broadcasterului a publicat o imagine cu Musk, însoțită de titlul “amatorism”, și a declarat că evenimentul mult promovat a fost un “dezastru”. “Vrei să vezi și să auzi cu adevărat pe Ron DeSantis? Vino pe Fox News la ora 20”, se putea citi într-o altă știre pe site-ul Fox. 

Nu a fost o surpriză faptul că uriașa rețea de știri a lui Rupert Murdoch a profitat de ocazie pentru a înfige cuțitul în rană. Anunțul campaniei lui DeSantis pe Twitter Spaces, serviciul de podcasting live al rețelei sociale, a fost umbrit de sincope, începând cu o întârziere de 20 de minute după mai multe încercări de lansare și cu probleme de sunet, care se întrerupeaîn mod repetat. 

David Sacks, aliat al lui Musk și co-gazda evenimentului online, a susținut că audiența uriașă a “topit serverele”. 

Faptul că DeSantis și-a anunțat candidatura prezidențială pe Twitter Spaces, în ciuda problemelor tehnice, a reprezentat o mare depărtare de tradiție, potrivit The Telegraph.

Fox News, care este cea mai populară rețea de știri din SUA de peste două decenii, este gazda tradițională pentru candidații republicani care speră să atragă baza de votanți a partidului, milioane dintre aceștia fiind telespectatori obișnuiți. 

Candidatul republican la președinția SUA a acordat postului de televiziune primul său interviu în direct după anunțarea candidaturii, dar înainte de aceasta DeSantis a fost prezent în primul rând pe Twitter Spaces. 

Musk și DeSantis au o relație strânsă: miliardarul de la Tesla a declarat că, în timp ce a votat pentru Joe Biden în defavoarea lui Donald Trump în 2020, l-ar sprijini pe guvernatorul din Florida într-o confruntare cu oricare dintre cei doi. 

Potrivit The Telegraph, faptul că DeSantis și-a anunțat oficial candidatura pe Twitter a fost cel mai mare succes al lui Musk în încercarea sa de a transforma Twitter într-o platformă centrală pentru dreapta americană – adică într-un nou Fox News. 

Miliardarul a fost un critic vocal al media din SUA, perceput ca având o orientare de stânga, și a afirmat în trecut că achiziționarea Twitter a fost o încercare de a împiedica răspândirea acestei mișcări în rețeaua socială. 

Musk a permis redeschiderea conturilor care fuseseră anterior interzise, inclusiv a contului lui Donald Trump, în timp ce a spus că organizații de știri precum NPR sunt “finanțate de stat”. 

În această lună Musk a obținut o altă victorie majoră prin semnarea unui contract cu Tucker Carlson, fosta gazdă de la Fox News, care fusese concediat de la postul de televiziune cu o lună înainte. 

În mod tradițional, Fox News este legat inextricabil de dreapta americană și a constituit o parte centrală a imperiului de știri al lui Murdoch încă de la înființarea sa, în 1996. 

Cu toate acestea, monopolul Fox News a fost contestat de apariția unor rețele de știri alternative, precum și de rupturile din interiorul organizației. 

Postul de televiziune a înfuriat unii republicani prin faptul că a fost primul care a anunțat victoria lui Biden în Arizona în 2020 și ulterior a difuzat afirmații conform cărora compania de tehnologie Dominion Voting Systems ar fi permis ca votul să fie manipulat în favoarea lui Biden. Fox News a fost nevoit ulterior să ajungă la un acord într-un proces de defăimare în legătură cu aceste afirmații, plătind despăgubiri în valoare de 788 de milioane de dolari. 

Pe de altă parte, deși Twitter este cunoscut pentru modalitatea de comunicare prin scurte mesaje de text, sub conducerea lui Musk platforma a căutat să devină o operațiune multimedia, care permite încărcarea de videoclipuri mai lungi și dă posibilitatea creatorilor să perceapă abonamente de la utilizatori pentru acces la conturile lor. 

Potrivit The Telegraph, dacă șeful Twitter intenționează să creeze un nou Fox News, evenimentul de miercuri seara, plin de probleme tehnice, nu a fost cel mai bun început. Problemele tehnice ale companiei sugerează că, dacă Twitter intenționează să concureze cu Fox News, va avea parte de o călătorie dificilă. Yaccarino are sarcina deloc ușoară de a atrage advertiseri importanți în această aventură.