FacebookTwitterLinkedIn

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv vineri la 7 ani şi 4 luni de închisoare într-un dosar în care era acuzat că a primit o mită de peste două milioane de euro.

Dosarul în care a fost inculpat Vlădescu viza plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa, scrie News.ro.

Iniţial, Vlădescu fusese condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare. În acelaşi dosar, cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită.

În cazul lui Cristian Boureanu, condamnat iniţial la patru ani şi trei luni de închisoare, a intervenit prescripţia faptelor.

În 2019, DNA arăta că, în perioada 2005-2017, o firmă străină a făcut plăți de aproximativ 20 milioane de euro către oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora, în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Potrivit procurorilor, activitatea infracţională s-a desfăşurat în două etape.

În 2005, în contextul licitaţiei organizate pentru  reabilitarea unei linii ferate, reprezentanţii companiei străine au convenit cu Vlădescu și Costea să le plătească eşalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

În cursul anului 2009, pe fondul schimbării guvernului şi al crizei economice care a dus la întârzierea plăţii facturilor, reprezentanţii companiei străine au ajuns la o nouă înţelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român către Vlădescu Constantin Dascălu  şi Cristian Boureanu.