FacebookTwitterLinkedIn

Nuclearelectrica și Nova Power & Gas lansează RoPower Nuclear, compania pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița.

RoPower Nuclear SA, deținută în părți egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, va lua măsuri pentru implementarea centralei electrice NuScale VOYGR-6 (462 MWe), care va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, iar capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aproximativ 80 Mwe.

„Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată și rentabilă, aducând în același timp, multiple beneficii comunității locale. Având ca cele mai înalte obiective independența energetică și securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici în implementarea celor mai inalte standarde de securitate nucleara si productivitate si performanta, asa cum este și centrala CNE Cernavoda, de peste 25 ani”, Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica. 

Amplasamentul candidat de la Doicești a fost selectat în urma unui studiu în baza unui grant de 1,2 milioane dolari obținut de Nuclearelectrica de la USTDA pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor potențiale pentru reactoarele modulare mici.

„RoPower Nuclear, asocierea în participație dintre Nuclearelectrica, o companie națională românească și Nova Power & Gas, o companie privată românească, care combină expertiza, potențialul, stabilitatea și agilitatea societăților-mamă, va fi un model pentru alte proiecte viitoare în energie. Suntem foarte mândri să facem parte dintr-un astfel de proiect transformational, care va contribui la securitatea energetică a României”, a declarat Teofil Mureșan, Președintele Nova Power & Gas.

În urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunțat de Președintele american Joe Biden în iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului Inginerie și Proiectare Inițială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum și activități de licențiere și autorizare.

Noua companie va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.