FacebookTwitterLinkedIn

Alfa Romeo a anunțat ieri că și-a reînnoit contractul de participare în Formula 1 pentru următorul sezon cu compania elvețiană Sauber, potrivit declarațiilor pentru Reuters ale șefului Alfa, Jean-Philippe Imparato. 

“Am semnat reînnoirea contractului 2023 în această dimineață,” a spus ieri Imparato. El a mai spus că Formula 1 este “o școală de excelență” și parte din ADN-ul Alfa Romeo, marcă din grupul Stellantis, care este în prezent cel de-al patrulea cel mai mare producător de mașini din lume. “În fiecare an în luna iulie analizăm rezultatele F1 și dacă ne dăm seama că în viitor nu vom mai fi interesați de F1 sau dacă nu am obținut randament suficient pentru investițiile pe care le facem în F1, vom decide la acel moment ce va fi de făcut, însă procedăm în fiecare aspect într-o anumită ordine și cu o anume prioritizare,” a mai spus Imparato.

Sauber, care intră în competiții sub numele de Alfa, este controlat de Islero Investments, companie a miliardarului elvețian Finn Rausing. Antreprenorul american din domeniul curselor de mașini, Michael Andretti, care caută să intre în Formula 1, a avut anul trecut discuții de preluare a Sauber dar a spus că acestea au eșuat din motive de “control”. 

Echipa a fost asociată cel mai recent cu Audi, marcă a Grupului Volkswagen, care va intra în Formula 1 cel mai probabil în 2026, când vor intra în vigoare noi reguli privitoare la motoarele care vor putea intra în competiție. “Pentru moment, parteneriatul cu Sauber este fantastic, pentru că împărțim aceeași viziune,” a declarat Imparato în această lună pentru website-ul www.the-race.com. “Dacă într-o bună zi va apărea o problemă între noi, ne vom dezvolta în alt fel, într-o altă direcție, însă pentru Alfa Romeo aceasta va fi mereu bazată pe motorsport.”

Piloții Alfa Romeo sunt în acest moment finlandezul Valtteri Bottas și chinezul Guanyu Zhou. Aceștia vor avea de concurat cel mai probabil cu germanul Mick Schumacher care este posibil să intre ca pilot al Aston Martin, susținut de Sebastian Vettel, care se va retrage la finalul acestui sezon. Vettel (35) are patru titluri de campion mondial la Formula 1 și joi și-a anunțat retragerea din competiții, dând imediat naștere la speculații cu privire la cine îi va lua locul. Cel de-al doilea pilot al Aston Martin este canadianul Lance Stroll.

La ultima cursă înainte ca F1 să intre în vacanța de vară, la Hungarian Grand Prix, Vettel a spus reporterilor “Am încredere mare în Mick.” “Posibil să nu fiu obiectiv în totalitate, pentru că sunt foarte apropiat de el, însă cred că este un pilot extraordinar. Mai mult, Mick învață mereu și progresează, pe când alții par să stagneze,” a spus Vettel. “Are multe calități, dar este tânăr și nu are încă multă experiență.”

Vettel a spus că decizia va fi, desigur, luată de echipă, însă că dacă i se va cere părerea nu va ezita să și-o spună și să îl susțină pe Mick Schumacher. Germanul Vettel este apropiat al familiei Schumacher, iar tatăl lui Mick, campion mondial al F1 de șapte ori, Michael Schumacher, este idolul din copilărie al lui Vettel.

Schumacher senior nu a fost văzut în public din 2013, de când a suferit accidentul la schi în Alpii francezi. Vettel a luat un rol de mentor al lui Mick, de când compatriotul său a intrat în echipa Haas – Ferrari în 2021, după ce a câștigat titlul la Formula 2. La finalul anului, contractul actual al lui Mick Schumacher se încheie.

Foto: Twitter, Alfa Romeo F1 Team, Hungarian GP