FacebookTwitterLinkedIn

Noul președinte al Italiei, pentru următorii șapte ani va fi tot Sergio Mattarella, actualul președinte în vârstă de 80 de ani.

Parlamentul de la Roma a votat sâmbătă seara pentru un alt mandat al lui Sergio Mattarella, întrucât, încă de luni, partidele de centru-dreapta și de centru-stânga au încercat, fără succes, să găsească o altă personalitate care să obțina majoritatea de 505 voturi. Ca urmare, liderii politici i-au solicitat lui Sergio Mattarella să accepte un nou mandat.

Inițial, Sergio Mattarella anunțase că nu mai dorește un mandat, însă alegerea șefului statului se blocase în Parlament, unde șapte runde de alegeri au eșuat în această săptămână.

„Aveam alte planuri, dar respect Parlamentul”, a spus președintele confirmând răspunsul său afirmativ după acordul la care s-a ajuns pentru realegerea sa.

Funcţia de preşedinte al Italiei este în mare parte simbolică, însă şeful statului are un rol important în cazul unei crize politice, într-o Italie al cărei peisaj politic este foarte fragmentat.

Mario Draghi, fostul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), era favorit la postul de preşedinte, însă numeroşi parlamentari nu și-au dorit să-l voteze, de teamă că plecarea sa de la şefia Guvernului ar destabiliza Executivul atât de mult încât ar putea provoca alegeri anticipate înainte de încheierea actualei legislaturi, în 2023. Astfel, Italia merge mai departe cu Mattarella președinte, iar Mario Draghi rămâne prim-ministru.