FacebookTwitterLinkedIn

În urmă cu zece ani, Rompetrol lansa un nou concept general. În 2019, conceptul era actualizat, iar din 2023 benzinăriile Rompetrol trec la următorul nivel.

Sunt primele benzinării Rompetrol cu restaurant și magazin. Au fost deschise patru dintr-un total de 12 și vor funcționa pe autostrada A1. Investiția pentru o stație este de aproximativ 3,5 milioane de dolari, iar suma totală estimată pentru toate cele 12 este de peste 40 de milioane de dolari.

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) împreună cu Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului KMG International în România – au investit în centrele de servicii integrate de pe Autostrada A1 (tronsonul Nădlac – Sibiu), în apropierea orașelor Pecica și Orăștie, dintr-un motiv simplu: parte a Coridorului IV paneuropean de transport (Dresda – Istanbul), autostrada A1 este principala cale rutieră spre și dinspre Ungaria și țările din vestul Uniunii Europene, fiind o rută atât comercială, cât și turistică.

„Este o premieră pentru România, un concept gândit integrat pentru spațiile de servicii de pe autostrăzi, care asigură accesul clienților la o gamă variată de produse și servicii, spații generoase pentru odihnă, relaxare sau luarea mesei, precum și spații pentru producătorii locali și regionali. Se adaugă stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, precum și parteneriatul încheiat cu lanțul de restaurante KFC”, declara Cătălin Dumitru, Director Retail și Marketing în cadrul KMG International și membru al Consiliului de Administrație al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român.

Cele patru stații au fost predate pentru utilare/dotare, operare și întreținere de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR) către Rompetrol Downstream, în baza unor contracte de concesiune de servicii atribuite prin licitație publică.

Spații tot mai mari

Celelalte opt benzinării vor fi deschise în perioada următoare, în proximitatea localităților Șagu (Arad), Giarmata și Recaș (Timiș) și Cristian (Sibiu).

În ultimii ani, atenția consumatorilor s-a îndreptat către cumpărături rapide, din locații în care nu este nevoie să petreacă mult timp și în care ar putea să rezolve mai multe nevoi zilnice, pentru a economisi timp. De aceea, benzinăriile oferă servicii complete, precum retragere de numerar de la casa de marcat, spălătorie auto într-o serie de locații, puncte de ridicare colete Easy Box, bilete la evenimente, bilete loto sau asigurări.

Noile stații au suprafețe interioare generoase, de aproximativ 400-600 mp, triple față de media celorlalte stații Rompetrol, și includ zone dedicate pentru magazin, restaurant, cafenea, loc de joacă pentru copii, spații pentru mame cu copii și facilități pentru persoane cu handicap.

„Continuăm dezvoltarea națională și regională. În 2013 am lansat un nou concept general al stațiilor Rompetrol, la finele lui 2019 am propus clienților o dezvoltare a acestuia prin alinierea elementelor constructive exterioare la tendinţele actuale şi o optimizare a spaţiului destinat produselor gastro, iar acum trecem la următorul nivel – o stație nouă Rompetrol pentru autostrăzile din România. În plus, sunt primele benzinării din România unde se poate savura o masă caldă, cu mâncare proaspătă, preparată cu ingrediente naturale achiziționate de la producători locali. Meniul este conceput pentru toate gusturile și cuprinde atât feluri de mâncare tradițională, cât și preparate din bucătăria internațională”, declară Zhanibek Nugertayev, director general Rompetrol Downstream. 

Noile concepte au între 45 și 65 de angajați/stație. Fiecare stație este dotată cu șase puncte de alimentare carburanți pentru autoturisme, două puncte de alimentare rapidă pentru camioane/ TIR/autobuze, o pompă AdBlue, un skid de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL), sisteme de recuperare vapori și iluminat led, plus patru posturi de încărcare rapidă a mașinilor electrice. 

Pentru reducerea consumului de energie, compania analizează posibilitatea montării de panouri fotovoltaice cu randament ridicat.

„Suntem în contact cu autoritățile locale pentru a găsi și atrage producători locali și regionali interesați de promovarea și comercializarea produselor românești, iar, în funcție de interesul acestora, vom continua dezvoltarea acestui centru de servicii prin crearea de spații dedicate și condiții sigure de comercializare”, adaugă Zhanibek Nugertayev.

Aripioare și cafea

Printr-un parteneriat încheiat cu lanțul KFC, operat de holdingul Sphera Franchise Group, trei din cele 12 benzinării vor avea și câte un restaurant KFC, într-un spațiu distinct (Pecica – km 558+380, Giarmata – KM 500+596 și Orăștie – KM 340+500).

Interiorul este decorat cu materiale organice în culori naturale și calde, iar mobilierul este gândit pentru a crea continuitate, astfel că magazinele îmbie la relaxare și deconectare. În toate cele patru tipuri de magazine a fost integrat un spațiu fluid, deschis, cu o separare a zonelor prin detalii cu impact vizual. Cel mai mare dintre acestea cuprinde patru zone principale: restaurant, magazin, cafenea și zona dedicată unui partener. 

Intrarea în magazin merge din zona de cafenea, cu o insulă centrală, către zona de magazin, cu gondole create pentru integrarea produselor și un cash counter ce se continuă cu linia de autoservire a restaurantului. Meniul restaurantului a fost dezvoltat sub supravegherea unui chef cu experiență de peste zece ani în bucătăria franțuzească. 

În ultimul timp, investitorii au sesizat preocuparea oamenilor pentru produse mai sănătoase și au venit în întâmpinarea cererii cu produse noi, precum salate de fructe proaspete, sucuri de fructe și o gamă „free-from” de produse ambalate. În „free-from” sunt integrate toate articolele fără zahăr, fără lactoză, organice, cu fibre, vitamine sau proteine. 

Cafeaua este un produs-cheie pentru cei care călătoresc, iar români preferă cafeaua de bună calitate, spun studiile. De aceea, benzinăriile Rompetrol vin cu două noi sortimente premium – hei 7 origins și Rwanda, o cafea superioară, de origine unică, pe care cunoscătorii o apreciază în mod deosebit. Rwanda este cunoscută drept locul cu cele mai bune condiții din lume pentru cultivare, datorită solului vulcanic, altitudinea optimă și ploile abundente. Există și un loc special amenajat pentru mame și bebeluși, iar pentru persoanele cu dizabilități există spații și facilități speciale. 

Dezvoltare pe trei piloni

„În prezent, strategia Rompetrol Downstream se bazează pe trei piloni. Primul este reprezentat de expansiunea rețelei de benzinării atât prin construcția de stații noi, cât și prin deschiderea de noi francize. În acest pilon se înscrie și deschiderea stațiilor de pe autostrada A1 sub acest concept nou pentru piața din România, care reunește un restaurant, o cafenea și un magazin într-un spațiu generos”, spune Zhanibek Nugertayev.

Potrivit acestuia, prin al doilea pilon își propune să consolideze poziția Rompetrol în piața de retail prin dezvoltarea ofertei actuale din magazine și restaurante în același timp cu consolidarea brandului „hei” și a celor trei extensii de marcă nou lansate: „hei&go”, „hei&coffee” și „hei coffee&gourmet”. „Am demarat, de asemenea, extinderea francizei de magazine «hei» pentru rețeaua de stații care operează în franciză. Al treilea pilon al strategiei Rompetrol este digitalizarea activităților, inclusiv a celor care presupun interacțiunea cu clienții noștri. Gradul mare de adopție al programului nostru de loialitate «rompetrolgo» susținut de aplicația mobilă demonstrează cu succes acest lucru”, completează Zhanibek Nugertayev.

Noul concept vine după ce, în anul 2019, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român și Rompetrol Downstream actualiza un concept al stațiilor Rompetrol lansat în urmă cu zece ani. Erau aliniate elementele constructive exterioare la tendințele actuale și optimizat spațiul destinat produselor gastro.

Prima benzinărie din noul concept a fost deschisă în București – zona Sisești. Aceasta a fost și laboratorul de testare și observare a clienților, a feedback-ului și a sugestiilor acestora. Alte două noi stații au fost deschise în 2020 (Curtea de Argeș și Valea Oltului). În 2021 au fost finalizate lucrările de construcție a nouă benzinării sub brandul Rompetrol, din care patru sunt operaționale, celelalte fiind în curs de obținere a documentelor finale. În 2022, compania a prevăzut construcția a 16 noi stații pe plan intern, din care 12 vor fi situate pe autostrada A1 Nădlac-Sibiu. 

La mijlocul lunii martie 2023, asocierea Rompetrol Downstream – KMG Rompetrol Development (parte a Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român) și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au semnat contractele pentru construirea a șase benzinării pe autostrada A3 la Sanpaul (județul Mureș) și pe variantele de ocolire a municipiilor Suceava și Brașov. 

O altfel de tranziție 

Programul de transfer a administrării stațiilor Rompetrol din gestiunea companiei (CoCo – company owned, company operated) către antreprenori/foști colegi (CoDo (company owned, dealer operated) a fost lansat în 2015. Programul s-a înscris în strategia companiei de îmbunătățire a performanței fiecărei stații.

Toate stațiile Rompetrol sunt administrate acum în sistem CODO: stația deținută de Rompetrol este administrată de un dealer căruia îi revin responsabilitățile de a organiza activitatea operațională și de vânzări a stației folosind instrumentele dezvoltate de Rompetrol.

Tranziția către modelul de business CODO s-a realizat în perioada 2015-2017. Acest model a contribuit substanțial la succesul Rompetrol din ultimii ani. Schimbarea modelului de business a venit cu o schimbare de mentalitate: dealerii sunt direct motivați să contribuie la creșterea în special a vânzărilor de produse de magazin și de gastro în paralel cu menținerea unor standarde operaționale înalte.

La finele anului 2020, pe plan intern erau înregistrate 7,25 milioane de autovehicule. În funcție de tipul de carburant utilizat, 7,2 milioane sunt alimentate cu carburanți clasici (benzină, motorină), 45.000 sunt hibride și 5.800 integral electrice.

În 2022, românii au cumpărat 11.954 de mașini electrice, dublu față de 2021, potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România  (APIA).

Mașinile electrice  au cunoscut  o creştere de 61,2% și au ajuns la o cotă de piaţă de 22%, în timp ce autoturismele echipate cu motoare diesel înregistrează o scădere de 1,9% faţă de ponderea din anul 2022 şi deţin o cotă de 12% din total. Autoturismele electrice deţin o cotă de 8,8% din piaţă în prima lună a anului 2023, faţă de anul 2022 când reprezentau doar 6,2%.

Tranziția către vehicule electrice sau alimentate cu alți carburanți (hidrogen, combustibili sintetici) va influența cererea de carburanți clasici și va contribui fundamental la schimbarea segmentului downstream. Pe termen lung, transformarea și optimizarea parțială a rețelei este inevitabilă. Astfel vedem transformarea benzinăriilor în puncte de utilitate și servicii.

Divizia de retail a Grupului KMG International a lansat, în 2017, prima benzinărie dotată cu staţii de încărcare a maşinilor electrice, iar acum deține 23 de stații de încărcare a mașinilor electrice. Noile benzinării vor avea, de asemenea, puncte de încărcare pentru astfel de vehicule.

Cine sunt investitorii

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, rezultat ca parte a Memorandumului de înțelegere încheiat în 2014 între KMG International și statul român, are ca obiectiv principal și strategic dezvoltarea de proiecte energetice în România. Acționarii săi sunt KMG International și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE.

Fondul are în derulare două mari proiecte de investiții –  construcția centralei termoelectrice de cogenerare pe platforma Midia și dezvoltarea unei rețele de distribuție carburanți sub umbrela Rompetrol. Construcția noii centrale de cogenerare a început în mai 2021, iar termenul estimat pentru punerea în funcţiune este a doua jumătate a acestui an. Investiţia totală în acest proiect se ridică la peste 152 de milioane de dolari și va genera anual circa 11 milioane de dolari impozite plătite către bugetul de stat.

În același timp, acționarii și-au propus să atingă până în 2025 un număr total de 84 de benzinării. În prezent, fondul deține 48 de stații finalizate. Benzinăriile vor comercializa exclusiv gama de carburanți auto Efix – produși de rafinăria Petromidia Năvodari, care este parte a companiei Rompetrol Rafinare, deținută de KMG International (54,63% – direct şi indirect), şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%). Valoarea totală a investițiilor în curs de implementare de către FIEKR era, la finele anului 2022, de 315 milioane de dolari.

Rompetrol este marca principală a KMG International și unul dintre cele mai cunoscute și populare branduri de origine românească la nivel internațional. Brandul Rompetrol este asociat cu istoria sa îndelungată de peste 40 de ani, fiind, inițial, compania care reprezenta industria românească de petrol și gaze la nivel internațional, dezvoltându-se, ulterior, într-o companie petrolieră internațională.

Grupul Rompetrol este unicul producător intern de polimeri, hexan, bitum, soluții de încălzire, dar și alte produse necesare unor domenii precum transporturi, agricultură, construcții, industria alimentară.

Cele  aproximativ 40 de firme care alcătuiesc Grupul Rompetrol activează, în principal, în rafinare și downstream (în aval), cu implicare în proiecte complementare din explorare și producție, foraj, servicii petroliere, servicii de ecologie industrială și alte servicii conexe, în Franța, România, Spania și sud-estul Europei.

La finele anului 2022, compania opera o rețea de 1.257 puncte de comercializare carburanți, formată din benzinării și baze interne (rezervoare de 9 și 20 metri cubi, amplasate în incinta companiilor din diverse domenii de activitate – transporturi, construcții, agricultură etc). În plus, compania operează la nivel național și șase depozite de carburanți, circa 280 de stații de încărcare auto cu gaz petrolier lichefiat – GPL și peste 7.000 de puncte de distribuție butelii GPL/Rompetrol casnic. 

Petromidia, parte a Grupului Rompetrol (din 2014, KMG International), este cea mai mare rafinărie din țară, de importanță strategică națională și regională. 

Benzinăriile Rompetrol sunt alimentate cu carburanți produși în rafinăria Petromidia, care și-a planificat anul acesta să prelucreze 5,31 milioane de tone de țiței, provenit în exclusivitate din Kazahstan.

Anul acesta, rafinăria va produce o cantitate totală de carburanți de 3,78 milioane de tone, din care 1,3 milioane de tone de benzină și 2,48 milioane de tone de motorină.

Astfel, compania și-a planificat o creștere a vânzărilor de carburanți cu 11% în România și cu 5% pe piața externă, comparativ cu anul trecut. Rafinăria livrează carburanți către rețeaua de stații Rompetrol din România, Republica Moldova, Georgia și Bulgaria, dar și către alți parteneri din sud-estul Europei.

„Este o premieră pentru România, un concept gândit integrat pentru spațiile de servicii de pe autostrăzi, care asigură accesul clienților la o gamă variată de produse și servicii, spații generoase pentru odihnă, relaxare sau luarea mesei, precum și spații pentru producătorii locali și regionali.”

Cătălin Dumitru, Director Retail și Marketing în cadrul KMG International și membru al Consiliului de Administrație al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român

„Sunt primele benzinării din România unde se poate savura o masă caldă, cu mâncare proaspătă, preparată din ingrediente naturale achiziționate de la producători locali. Meniul este conceput pentru toate gusturile și cuprinde atât feluri de mâncare tradițională, cât și preparate din bucătăria internațională.” – Zhanibek Nugertayev, director general Rompetrol Downstream

Evoluția stațiilor Rompetrol în ultimii ani

•          2017 – instalează prima stație electrică în rețeaua Rompetrol;

•          2018 – finalizează programul de modernizare și rebranding al stațiilor Rompetrol și instalează panouri fotovoltaice într-una din stațiile Rompetrol;

•          2019 – lansează primul program de loialitate și utilitate din piața de benzinării din România destinat clienților persoane fizice „rompetrolgo”, disponibil împreună cu o aplicație mobile;

•          2020 – deschide primele stații Rompetrol cu o identitate vizuală nouă la exterior într-un concept numit ECO și câștigă licitația CNAIR pentru construirea a 12 benzinării pe autostradă A1 între Sibiu și Nădlac;

•          2022 – câștigă licitația CNAIR 2 pentru construirea a șase benzinării pe autostrada A3 la Sanpaul, pe centura ocolitoare a Brașovului și pe cea a Sucevei;

•          2023 – deschide primele stații pe autostrada A1 sub un concept nou pe piața din România care reunește într-un spațiu generos ca și suprafață: un restaurant, un magazin și o cafenea, toate gândite pentru a face cât mai confortabilă pauza celor care călătoresc;

•          Consolidează brandul “hei” – marca ce reprezintă pilonul central al dezvoltării Rompetrol pe piața de retail – prin lansarea celor trei extensii de marcă: „hei&go”, „hei&coffee” și „hei coffee&gourmet”;

•          Extinde francize de carburant cu o franciză de magazine „hei”.

Cifre noul concept de stație „hei coffee&gourmet”:

–           suprafață totală: între 4.500 și 6.000 de metri pătrați

–           suprafață interior benzinărie: între 400 și 600 de metri pătrați

–           număr angajați: între 45 și 66/stație

–           investiție totală: aproximativ 3,5 milioane de dolari/stație

Ce găsim în benzinărie: 

– vitrină preparate calde (gustări, felul întâi, fel de bază, salate, garnituri, desert)

– mese restaurant: 40-60 de locuri

– cafenea (insulară, locuri pe scaune la bar de jur împrejur): diverse sortimente de cafea, ceaiuri, sucuri din fructe proaspătă stoarse

– vitrină sendvișuri, patiserie

– magazin snack-uri și dulciuri ambalate, jucării, produse cosmetice, produse farmaceutice de prim ajutor

– frigidere apă, sucuri îmbuteliate, înghețată, fructe proaspete, salată de fructe

– spațiu distinct restaurant KFC, cu intrare atât din benzinărie, cât și din afara ei (în trei stații)

Alte facilități: 

–           loc de joacă pentru copii

–           loc special pentru mame și bebeluși

–           facilități persoane cu dizabilități

Elemente de design: – Design minimalist: interioarele benzinăriilor sub noul concept se înscriu într-o tendință globală de simplificare a designului, prin materialele naturale și culorile în nuanțe neutre, iluminatul discret, ce oferă o atmosferă de cafenea/restaurant. Designul este gândit de arhitectul Corvin Cristian.

În exterior:

–           6 pompe alimentare cu carburanți Efix pentru autoturisme

–           2 puncte alimentare rapidă pentru camioane/TIR/autobuze

–           o pompă AdBlue

–           un skid alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL)

–           4 posturi de încărcarea rapidă pentru mașini electrice 

–           spațiu verde

–           terasă

–           90-110 locuri de parcare

Pentru viitor, analizăm:

– posibilitatea să existe spații de comercializare pentru producătorii locali, cu ajutorul unor parteneriate cu autoritățile locale

– posibilitatea de a monta panouri fotovoltaice cu randament ridicat, pentru a reduce consumul de energie al stației.