FacebookTwitterLinkedIn

NATO a respins cererea Serbiei de a desfăşura 1.000 de membri ai personalului de securitate şi militar sârb în Kosovo, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre cele două ţări.

Preşedintele sârb Aleksandar Vučić, a declarat duminică într-un interviu acordat televiziunii sârbe, că misiunea NATO în Kosovo – KFOR – a subliniat că, cităm: „nu este nevoie de întoarcerea armatei sârbe pe teritoriul Republicii Kosovo”, relatează Politico.

O rezoluţie din iunie 1999 a Consiliului de Securitate al ONU permite desfăşurarea de personal militar sârb în zone sensibile, cum ar fi bisericile şi localităţile cu majoritate sârbă, cu o condiţie: ca KFOR să aprobe desfăşurarea.

În luna decembrie 2022, Belgradul a solicitat NATO autorizaţia de a desfăşura trupe în ţara vecină Kosovo, în urma unei serii de confruntări violente între autorităţile kosovare şi sârbii care locuiesc în regiunea de nord a ţării.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, la un deceniu după războiul din 1998-1999, în care NATO a bombardat Iugoslavia (care includea Serbia şi Muntenegru) pe fondul violenţelor etnice împotriva albanezilor kosovari. Peste 10.000 de sârbi locuiesc în Kosovo, mulţi dintre ei opunându-se independenţei faţă de Serbia.