FacebookTwitterLinkedIn

Anul 2022 a fost unul dificil pentru startup-urile tech și, chiar dacă au fost anunțate deschideri de runde de finanțare de peste 300 de milioane de euro, multe dintre ele fie nu s-au materializat, fie s-au închis la valori mici decât cele estimate.

”Pentru mai puțin de 15% dintre investitori anul trecut a fost unul bun”, potrivit unui comunicat al asociației TechAngels.

O altă tendință a anului 2022 a fost scăderea numărului și calității startup-urilor față de anii anteriori, probabil din cauza pandemiei și a incertitudinilor economice generate de aceasta.

Aproximativ o treime din investitori caută să își lărgească portofoliul, restul manifestând un nivel crescut de prudență. Astfel, fie își vor diminua volumul de investiții, fie vor rămâne în expectativă.

Revenirea interesului investitorilor pentru finanțarea start-upurilor ar putea să aibă loc dacă își vor reveni bursele de valori.

“Din păcate, cred în continuare că majoritatea startup-urilor care nu-și doresc să crească dincolo de granițele țării sunt mai degrabă neinvestibile într-o logică de angel investment/ venture capital”, a declarat Mălin-Iulian Ștefănescu, președintele TechAngels.

TechAngels este o rețea formată din 128 de investitori și care are în portofoliu peste 240 de start-up-uri.

Investițiile grupului în ecosistemul local de startup-uri au fost de aproximativ 30 de milioane de euro în ultimii cinci ani.