FacebookTwitterLinkedIn

În perioada următoare, Comisia Europeană va anunța noi reguli ce vizează industria de ambalaje, de la capsulele de cafea și până la sticlele din plastic de unică folosință.

Noile reglementări sunt destinate creșterii sustenabilității ambalajelor. Potrivit liderilor europeni, acestea vin ca o completare în încercarea de a reduce cantitatea de deșeuri generată, transmite Bloomberg.

Potrivit noilor reglementări, țările și companiile din Uniunea Europeană vor trebui să se asigure că ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai ușor sau sunt biodegradabile.

„O economie circulară a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid în ultimii ani decât venitul național brut, ceea ce a condus la creșterea emisiilor de dioxid de carbon și a altor emisii poluante, precum și la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate și la poluare”, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene.

Noile reguli ar urma să aibă ramificații de-a lungul mai multor sectoare, precum producția de alimente și fabricația produselor chimice. În Uniunea Europeană aproximativ 40% din cantitatea de plastic și jumătate din cea de hârtie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificilă reutilizarea sau reciclarea. Măsurile ar urma să acopere o gamă largă de la abțibildurile de pe mere și până la pungile de unică folosință.

Practic, companiilor li se va cere să folosească cât mai puține ambalaje, în timp ce țările vor trebui să se asigure că 65% din totalul deșeurilor de ambalaje sunt reciclate până la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma să fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.