FacebookTwitterLinkedIn

Numărul de abonamente 5G la nivel global va depăși pragul de un miliard până la finalul anului, iar în 2028 va trece de cinci miliarde, echivalentul a 55% din numărul total al abonamentelor de servicii mobile existente la momentul respectiv, arată cifrele dintr-un raport al firmei Ericsson.

Tot până în 2028, aproximativ 85% din populația lumii ar urma să aibă acoperire 5G, în timp ce traficul de date înregistrat în aceste rețele ar reprezenta 70% din traficul global total de date.

FWA, alternativa wireless la conectivitatea prin cablu în segmentul de broadband, destinată clienților rezidențiali și celor din sfera enterprise, este unul dintre primele scenarii de aplicabilitate ale tehnologiei 5G și a fost implementată în special în regiunile în care nu existau deloc servicii de broadband sau care erau slab deservite de acestea.

În cazul FWA, raportul estimează că în următorii șase ani, vor exista 300 de milioane de conexiuni, stimulate în mare parte de accelerarea ritmului din India. Ritmul de creștere prognizat pentru acest segment de business este de 19% de la an la an până n 2028.

Peste trei sferturi dintre furnizorii de servicii de comunicații din peste 100 de țări oferă în prezent servicii de FWA și aproape o treime dintre ei au în ofertă servicii de FWA cumulate cu servicii 5G.

Raportul mai arată că aproape 40% dintre lansările de servicii de 5G FWA din ultimele 12 luni au avut loc pe piețele emergente.

În perioada iulie-septembrie 2022, numărul abonamentelor 5G noi la nivel global a crescut cu aproximativ 110 milioane, până la 870 de milioane.

La nivel global, aproape 230 de furnizori de servicii de comunicații au lansat până în prezent servicii 5G, și peste 700 de modele de smartphone-uri compatibile cu această tehnologie au fost deja anunțate sau lansate comercial.