FacebookTwitterLinkedIn

Nissan Motor Co Ltd va preda afacerea din Rusia către o entitate deținută de stat pentru valoarea de 1 euro ($0.97), a anunțat compania ieri, iar pierderea este de aproximativ $687 de milioane, potrivit Reuters.

Producătorul japonez de autovehicule își transferă acțiunile din Nissan Manufacturing Russia LLC către NAMI, deținută de stat. Acest acord dă posibilitatea Nissan de a cumpăra înapoi compania în șase ani, a spus ministrul rus al industriei și comerțului. Acordul poziționează Nissan drept cea mai recentă companie mare care părăsește Rusia și semnalizează de asemenea o mișcare a acționarului majoritar al companiei, producătorul francez Renault, care și-a vândut majoritatea acțiunilor din producătorul Avtovaz unui investitor rus în luna mai, pentru o rublă, potrivit relatărilor Reuters de la acea vreme.

Vânzarea spre NAMI va include și diviziile de producție și de cercetare ale Nissan, situate în St Petersburg, precum și centrul de vânzări și de marketing din Moscova, a spus ministrul.

Nissan a spus că estimează o pierdere extraordinară de 100 de miliarde de yeni ($687 milioane), dar câștigurile pentru anul financiar care se închide în martie rămân conform previziunilor inițiale.

Renault, care deține 43% din Nissan, estimează că decizia partenerului său japonez va duce la o lovitură de 331 de milioane de euro în venitul net pentru a doua jumătate a anului 2022.

Nissan și-a suspendat producția la fabrica din St. Petersburg în luna martie din cauza perturbărilor lanțului de furnizare. De atunci, compania și divizia sa locală au continuat să monitorizeze situația și pentru că nu a fost “nicio vizibilitate” a unei potențiale schimbări în mediul extern, Nissan a decis ieșirea din țară. Această decizie vine în momentul în care relația dintre Nissan și Renault este într-o schimbare majoră. Cele două companii au spus luni că sunt în discuții cu privire la viitorul alianței lor, iar Nissan ia în calcul să investească într-o companie a Renault care va produce autovehicule electrice. Discuțiile curente, care ar putea determina una dintre cele mai mari schimbări în această alianță din 2018 încoace, de când a fost arestat executivul Carlos Ghosn, includ și posibilitatea ca Renault să vândă cota de acțiuni care îi asigură controlul Nissan, potrivit Reuters.

Partenerul Mitsubishi Motors Corp ia în calcul de asemenea ieșirea din Rusia, potrivit ziarului Nikkei, deși un purtător de cuvânt al Mitsubishi a spus că încă nu este luată o astfel de decizie.