FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Joe Biden reevaluează relația Statelor Unite cu Arabia Saudită după decizia OPEC+ anunțată săptămâna trecută, conform căreia producția de petrol va fi redusă, a spus ieri purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă, John Kirby, citat de Reuters.

“Cred că președintele a fost foarte clar când a spus că aceasta este o relație pe care trebuie să continuăm să o reevaluăm,mai ales în lumina recentei decizii a OPEC” a spus Kirby într-un interviu cu CNN. Kirby a adăugat că Biden va lucra în viitor cu Congresul pentru redefinirea relațiilor cu Saudi.

Bob Menendez, președintele democratic al Comitetului de Relații Externe al Senatului Statelor Unite a cerut luni o înghețare a relațiilor de colaborare cu Arabia Saudită, inclusiv în direcția comerțului cu arme, acuzând regatul că ajută războiul, de partea Rusiei.

Biden a fost dezamăgit de decizia OPEC+, a spus Kirby și “Cred că va începe conversațiile pe această temă foarte curând. Nu văd de ce ar mai fi nevoit să aștepte.” Subiectul nu are doar legătură cu războiul din Ucraina, ci este o chestiune de securitate și de interes a Statelor Unite, crede Kirby.