FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Vladimir Putin a spus că Rusia nu acționează împotriva nimănui pe piețele de energie, la o săptămână după ce Washington a criticat decizia OPEC+ de a reduce semnificativ producția de petrol.

În conversația cu președintele Emiratelor Arabe Unite, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan, Putin a spus că Rusiadorește să creeze stabilitate pe piața energiei și să asigure echilibrul între ofertă și cerere. “Lucrăm activ cu OPEC+.Deciziile noastre nu sunt îndreptate împotriva nimănui și nu dorim să creăm anume probleme cuiva,” a spus Putin la întâlnirea care a avut loc la St. Petersburg, potrivit Reuters. “Acțiunile noastre sunt țintite spre crearea stabilității pe piețele globale de energie, așa încât atât consumatorii resurselor de energie, cât și cei implicați în producție, furnizori ai pieței globale, să se simtă încrezători și calmi. Astfel, oferta și cererea vor fi în echilibru.”

Președintele SUA, Joe Biden, a făcut deja un apel către Congres pentru a explora modalități de creștere a producției de energie locală și de a reduce controlul OPEC asupra prețurilor energiei, după ce cartelul a redus producția. Această din urmă decizie a determinat un răspuns aspru și imediat al lui Biden, cu potențial de subminare a relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită în ceea ce privește politica de energie.

Duminică Kremlin a lăudat decizia OPEC+ de a reduce producția de petrol și a spus că aceasta contracarează cu succes “haosul” semănat de Statele Unite pe piețele globale de energie.