
Unul dintre motivele pentru care m-am bucurat mult pentru că am fost prezentă la Watches and Wonders, după doi ani de pauză nedorită, a fost întâlnirea cu CEO-ul Roger Dubuis, Nicola Andreatta, cu care am avut una dintre cele mai interesante discuții despre orologerie, lux, leadership și planuri.
Mi-au plăcut foarte mult ceasurile Roger Dubuis de anul trecut. Am fost impresionată de modelul „Glow Me Up”, dar și de Cavalerii de anul acesta. De unde vă vin aceste idei extravagante, la care nimeni altcineva nu pare să se gândească și care este resortul creativ din spatele lor?
Este o întrebare foarte bună și cred că aceste idei fac, realmente, parte din ADN-ul nostru. Creativitatea este o trăsătură inerentă a noastră, pe care nu o putem controla. De multe ori spun că una dintre cele mai mari provocări cu care mă confrunt sau poate cea mai mare responsabilitate care îmi revine ca CEO este aceea de a canaliza creativitatea oamenilor. Pentru că ei au întotdeauna idei, o mulțime de idei.
Așa că mai degrabă se pune problema alegerii acelor idei care au logică pentru brandul nostru la un moment dat. Cum putem folosi această idee într-un ceas? Recent, am înființat un centru de cercetare și dezvoltare pe care l-am denumit Q Lab, pentru a încuraja toată această discuție despre creativitate și inventivitate.
Cred că v-am povestit despre acest laborator acum ceva timp. Ideea de bază a fost să găsim o modalitate de a pune în scenă creativitatea Casei, dar, în același timp, să găsim un loc fizic și virtual în care să reunim toate mințile creative de la Roger Dubuis. Acum, locul respectiv este gata, tocmai l-am inaugurat cu câteva săptămâni în urmă, am început să ne primim clienții acolo – este un loc minunat.
În esență, toți cei care au o responsabilitate creativă în cadrul companiei sunt reuniți acum într-o singură încăpere. Pot să interacționeze, pot să discute, există acest vibe diferit care ne stimulează și mai mult creativitatea. Totodată, este un loc în care toată lumea este binevenită. Întotdeauna am considerat că inteligența colectivă este un instrument imbatabil – fiecare poate veni cu o idee grozavă despre ceasuri noi, calibre noi și nu numai. Creativitatea acoperă un unghi de 360˚, plecând chiar de la directorul departamentului financiar sau de la analiștii financiari, de ce nu? Lunar, vom organiza o prezentare în cadrul căreia noile idei îi vor fi propuse echipei de creație, după care rămâne să vedem pe care le selectăm. Cu siguranță însă, vor fi idei care vor stimula în continuare creativitatea.
M-ați întrebat despre procesul de creație și resortul creativ – acesta ar fi resortul. Este un efort colectiv, niciodată nu este vorba despre o singură persoană, ci despre un efort de echipă – iar până acum suntem foarte fericiți pentru ceea ce am reușit să inventăm.

Felicitări! Cred că ideea de a implica pe toată lumea în procesul de creație este una destul de simplă, în aparență, dar genială în esența ei.
Când oamenii din echipă gândesc la fel, întotdeauna este o idee bună să îi aduci laolaltă, astfel încât să se poată impulsiona unii pe ceilalți. Exact asta facem noi. Eu, unul, sunt extrem de mulțumit. Pentru că avem utilaje în cadrul Q Lab, acum putem să testăm materiale, să încercăm lucruri noi, să producem în fața clienților noștri, să creăm anumite componente și să ne invităm partenerii să ia parte la aceste experiențe – pentru că noi colaborăm constant cu Lamborghini, cu Pirelli, cu toți cei cu care lucrăm. Așadar, în linii mari, avem acum tot ce ne-am dorit. Am convingerea că vom putea chiar să accelerăm lucrurile în materie de creativitate. Repet, sunt extrem de încântat de ceea ce am realizat în ultimele 18 luni.
Într-adevăr, și eu am rămas uimită. În vremuri atât de dificile, să poți face niște piese atât de îndrăznețe…
Vă mulțumesc. Apreciez comentariul dumneavoastră. Noi ne dăm toată silința. Dar cum întotdeauna lucrăm cot la cot, în atelier, nu reușim să ne detașăm, să vedem lucrurile din exterior, așa că uneori chiar avem nevoie de o încurajare…
O perspectivă din exterior, corect. Și pentru că faceți niște ceasuri atât de complicate și de spectaculoase în același timp, care sunt provocările cărora trebuie să le faceți față – de pildă, în cazul Cavalerilor sau al „Glow Me Up”?
Un lucru pe care l-am mai spus și cu alte ocazii este acela că, din cei peste 30 de ani ai carierei mele în industria orologeră, nu-mi amintesc măcar un singur proiect care să fi început și să se fi încheiat fără probleme. Întotdeauna se întâmplă ceva. Poate fi orice. Evident, nici pentru ceasurile pe care le lansăm anul acesta lucrurile n-au mers exact conform planului de la bun început.
De fapt, în ceea ce privește modelul Central Tourbillon Knights of the Round Table, trebuie să spun că ne-am grăbit foarte tare cu acest proiect. Inițial, ne propuseserăm să lansăm un cu totul alt produs la această ediție Watches and Wonders; ulterior însă, am îmbrățișat această idee a luptei cu gravitația pe care o folosim aici.
După cum știți deja, la Roger Dubuis avem această obsesie cu mecanismele regulatoare, întotdeauna ne-au preocupat gravitația și modul în care o putem controla. Am redus influența asupra eșapamentului. Tourbillon, dublu tourbillon, două balansiere, patru balansiere, dublu tourbillon înclinat – sunt tot atâtea funcții legate de gravitație și de aceea am considerat că este o caracteristică pe care trebuie să o sărbătorim. Așadar, am abandonat alte câteva proiecte și toată echipa tehnică s-a concentrat pe dezvoltarea acestui mecanism.
Primul exemplar a ieșit din fabrică cu doar o zi înainte de începerea expoziției. Ar fi putut fi un eșec răsunător. Din fericire, mecanismul funcționează foarte bine. A fost o surpriză nemaipomenită. Noi făcuserăm tot ce ținea de noi, dar, așa cum spuneam, cu acest tip de complicații nu se știe niciodată. Vechiul sistem de angrenaje a fost reproiectat de la zero. De data aceasta trebuia să plasăm tourbillonul în centru, pentru că face parte din povestea Mesei Rotunde. Evident, n-a fost deloc ușor. Cât despre Monobalancier, celălalt produs pe care l-am lansat anul acesta…

Îl ador! Este atât de diferit de toate celelalte – aparent simplu și discret, dar, firește, nu este deloc așa. Cum v-a venit această idee?
Am început acum doi ani cu inițiativa de a moderniza colecția Excalibur. Ne-am propus să începem cu vârful de gamă, așa că am început cu modelul Double Flying Tourbillon; apoi, anul trecut, ne-am prezentat la Watches and Wonders cu modelul Single Flying Tourbillon; iar anul acesta am ajuns la ultima etapă.
Colecția cea mai importantă, cea mai emblematică a brandului Roger Dubuis, Excalibur, este acum complet nouă, complet diferită. Și pe lângă schimbarea designului – un efort pe care l-am inițiat mai de mult, pentru că în prezent carcasa arată cam la fel din punct de vedere estetic –, adevărata muncă a fost la modificarea mecanismului.
Obsesia noastră a fost aceea de a îmbunătăți performanța și cred că am făcut progrese considerabile cu toate cele trei mecanisme, dar în special cu Monobalancier, dată fiind munca pe care am depus-o la modificarea eșapamentului. Am introdus dioxidul de siliciu, am îmbunătățit performanța, am depus eforturi pentru creșterea inerției mecanismului, astfel încât acesta să devină mai performant. Iar astăzi am trecut de la o rezervă de funcționare de 45 de ore la una de 72 de ore, doar optimizând diverse aspecte.
Cei care nu cunosc brandul Roger Dubuis ar putea spune că este un mecanism skeletonizat automat ca oricare altul. Ei bine, nu este deloc așa. Oamenii care au cunoștințe de orologerie înțeleg că munca pe care am depus-o noi din punct de vedere tehnic și până la cele mai mici detalii pentru a obține acest nou mecanism este absolut uimitoare.
Un alt aspect important este acela că am eliminat complet nivelul de bază în ultimii doi ani – altfel spus, toate modelele situate sub pragul de 40.000 de euro și cadranele simple. Am hotărât să ne concentrăm în totalitate asupra abordării skeletonizate. În ceea ce privește colecția Spider, Huracán este acum nivelul entry level al mărcii; pe latura Excalibur, noul Monobalancier este nivelul de bază al mărcii. Prin urmare, putem spune că am finalizat nivelul de bază, iar acum putem continua să dezvoltăm nivelurile superioare.
Un alt model care mi-a atras atenția ține de conceptul Urban Art Tribe – este vorba despre Gully Monotourbillon. Este un ceas cu totul diferit – foarte exuberant, foarte frumos, îmi place foarte mult. Intenționați să mergeți mai departe cu acest proiect?
Ideea din spatele proiectului Urban Art a fost aceea de a descoperi diverse perspective care să ne stimuleze creativitatea. Pentru noi, cea mai bună metodă a fost aceea de a colabora cu artiști contemporani care excelează în maniera lor de exprimare artistică. Cei care au, în mod evident, o abordare diferită. Nu puteam să alegem artiști contemporani obișnuiți, cunoscuți de toată lumea, ci trebuia să îi descoperim pe aceia care întruchipau perfect spiritul Roger Dubuis. Artiști care inovează, care fac ceva complet diferit de restul lumii, genul de artiști oarecum ireverențioși, dacă vreți…
Exact! Acesta este cuvântul.
Întotdeauna avem această ușoară doză de impertinență, în tot ceea ce facem. Am început, așadar, cu Brian Woo. Ne-am bucurat împreună de o călătorie incredibil de frumoasă, pentru că între noi s-a creat instantaneu o conexiune. Viziunea lui despre Univers, cosmogonie, ideea lui despre Spațiu în general, legate de abordarea sa foarte explicită în arta tatuajului ne-au fascinat. Și am creat un ceas incredibil.
Apoi ne-am mutat în Europa. Pentru că ne propuseserăm, totodată, să avem o abordare pe regiuni. Woo este din Los Angeles, America; Gully este din Franța și pictează prin Paris de ani de zile. Evident, ne-au plăcut accentele lui de culoare, dar și tehnica sa de lucru cu spray-ul, respectiv tehnica dintr-o singură linie continuă. Și am folosit această tehnică la steaua noastră. Practic, i-am împrumutat modelul nostru Astral Skeleton și i-am spus să îl reinterpreteze, să ne ofere perspectiva lui asupra stelei noastre, conform abordării sale artistice. I-a venit ideea de a se juca atât cu steaua, cât și cu numele lui.
Avem, așadar, două stele mai mici și avem culoarea căreia i-am adăugat luminozitate. Astfel, ceasul iese în evidență imediat. Și acest model este epuizat, la fel ca modelul creat de Dr. Woo. Va urma și o a treia etapă, deja planificată. Pentru moment, o să vă spun doar că este vorba despre un artist chinez în ascensiune… Și explorăm în continuare. Discutăm, totodată, cu un artist din Japonia, probabil vom colabora și cu un artist din Malaezia… Nu-i alegem neapărat după criterii geografice sau alte criterii prestabilite. Îi descoperim cu ajutorul relațiilor noastre, prin intermediul rețelei noastre de prieteni.
Atunci când vedem ceva interesant, încercăm să luăm legătura cu persoana respectivă, să vedem dacă putem crea ceva împreună. Nu mergem întotdeauna până la capăt. Pentru că există persoane cu care nu putem stabili niciun fel de conexiune. Nu putem folosi sclipirea lor creativă în ceasurile noastre. Experiența în sine a fost însă una fascinantă, pentru că ne-a permis să forțăm granițele celui de-al doilea teritoriu de expresie, să perseverăm în dorința de a fi mai expresivi, de a obține diverse perspective, de a fi unici, altfel. Iar aceasta este, realmente, o a doua cale. Și ea legată de emoție – pe de-o parte, avem un gen de emoție mai puternică, cu adrenalină și sporturi cu motor, pe de altă parte, avem acest tip de emoție. În orice caz, există această dorință de a trăi viața altfel, eventual cu o abordare artistică. Arta face întotdeauna parte din proiectele Roger Dubuis.
Și care a fost reacția publicului până acum? Ați menționat mai devreme că unele modele sunt deja epuizate.
Toate sunt epuizate.
Felicitări! Înseamnă că oamenii apreciază noile modele.
Da. Și în afară de ceasuri, este vorba despre ceea ce facem împreună cu acești artiști pentru clienții noștri. Woo este aici pentru a se întâlni cu oamenii noștri, cu prietenii noștri. Vorbim, deci, despre o colaborare constantă. Iar aici se face din nou simțită acea latură a brandului Roger Dubuis orientată spre dorința unor noi experiențe, latură care ne permite să creăm o legătură între clientela noastră și prietenii noștri.
Firește. Ce inovații aveți în vedere pentru viitor? Atât cât îmi puteți spune, desigur.
În ultimele 24 de luni am muncit foarte mult pentru evoluția brandului Roger Dubuis. Modernizarea brandului este un exemplu foarte bun în acest sens. În prezent, ne gândim să venim cu o ofertă revoluționară.
Serios? Eu credeam că ați început deja să revoluționați industria… Sau până acum a fost doar încălzirea?
Da, n-a fost decât începutul. În momentul de față, lucrăm împreună cu echipa noastră de creație și cu echipa tehnică pentru a dezvolta ceva cu totul nou, diferit. Întotdeauna am avut această obsesie, de a revoluționa segmentul nostru de orologerie de lux. Pentru că ajungem la un punct în care evoluția nu mai este suficientă și trebuie să începem să creăm ceva cu totul rupt de această lume. Sper că vom reuși să lansăm ceva anul acesta sau la anul…
Deci sunteți într-un stadiu destul de avansat.
Da, lucrăm de ceva vreme la acest proiect. M-ați întrebat despre materiale. Explorăm diverse posibilități, bazându-ne pe relațiile și pe partenerii noștri. De pildă, cu Lamborghini studiem diverse metode de lucru cu fibra de carbon, cu diferite tipuri de fibră de carbon. Și testăm o mulțime de alte aspecte, prin urmare, există potențial pentru noi inovații. Însă recent am introdus cele două materiale compozite – MCF și CCF, sunt extrem de încântat de ele. În prezent, avem și ceramica pe care o folosim la Monobalancier. Este o manieră nouă de utilizare a ceramicii, pentru că finisăm ceramica în același fel în care finisăm metalul, ceea ce e nemaipomenit. Și vom continua.
Probabil sună puțin a sentimentalism, dar care este visul dumneavoastră pentru Roger Dubuis? Unde doriți să duceți brandul?
Îmi doresc ca toată lumea să vadă în noi artizanii viitorului orologeriei fine. Îmi doresc din partea cunoscătorilor și colecționarilor din industria orologeră o recunoaștere a faptului că Roger Dubuis scrie o nouă pagină în universul orologeriei. Ar fi o mare realizare. Lumea aceasta a pasionaților și a colecționarilor este extrem de atașată de trecut, foarte puțini dintre ei privesc spre viitor. Iar noi dorim să ne asigurăm că vom ocupa această poziție: a celor care duc cu adevărat industria orologeră la următorul nivel. Cred că astăzi reprezentăm o alternativă credibilă la orologeria de lux clasică. Dar pentru mine nu este suficient. Îmi doresc să obținem o recunoaștere fermă în acest sens.
Înțeleg. Cum a evoluat filozofia dumneavoastră de leadership în ultimii câțiva ani? Pentru că, după părerea mea, au fost cei mai dificili ani. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, ați venit cu toate aceste inovații extraordinare. Ce s-a schimbat pentru dumneavoastră, personal?
Nu cred că s-a schimbat ceva în felul în care conduc echipa sau compania în ansamblul ei. În mod evident, ne-am adaptat, așa cum a făcut toată lumea. Firește, preocuparea noastră numărul unu a fost aceea de a proteja sănătatea și siguranța echipei, așa că am făcut tot ce ne-a stat în putință în acest sens. În afară de asta însă, ne-am apropiat mai mult ca echipă, la nivel interuman.
În contextul pandemiei de COVID, simplul fapt că vreme de doi ani de zile ne-am văzut doar pe niște ecrane nu a ajutat deloc la crearea și menținerea acestei conexiuni. Am schimbat o mulțime de oameni în ultimii doi ani. Am schimbat aproape toți managerii de brand, din toată lumea. Este o chestiune care ține de diferența dintre generații.
După cinci, șase sau șapte ani, în special la nivelul Grupului Richemont, există o mobilitate naturală și am descoperit persoane noi care ne ajută să cucerim diverse piețe. Întotdeauna îmi place să spun că stilul meu de management este primus inter pares, dacă îmi este permis să folosesc o expresie latinească. Eu conduc, trasez calea, le spun unde trebuie să ajungem; mai departe, știu că am o echipă minunată, așa că îi las pe fiecare să-și facă treaba. Iar dacă sunt acolo unde sunt, cu siguranță se pricep mai bine decât mine să-și facă treaba în domeniul lor de specialitate.
Adevărat.
Așadar, responsabilitatea mea este să le indic direcția și să gestionez într-o oarecare măsură egoul echipei, al oamenilor cu care lucrez; în afară de asta însă, tot ce pot să spun despre mine este că nu sunt și nu voi fi niciodată genul de șef care să le sufle încontinuu în ceafă subalternilor săi. Printre altele, și pentru că urăsc când mi se întâmplă mie același lucru.
Da, înțeleg. Încă o întrebare. Ați observat, desigur, tot ce se întâmplă în jurul nostru – au loc schimbări și mutații de proporții. În acest context, absolut nou, mai este relevant luxul? Și, dacă da, cum anume? Ce faceți dumneavoastră, personal, pentru a menține relevanța brandului și cum reușiți să vă mențineți publicul implicat, să îl educați, să îi prezentați lucruri noi?
Ei bine, după părerea mea, singurul lucru care menține luxul în atenția publicului și care poate ajuta industria luxului să se dezvolte în continuare este creativitatea. Fie inventăm și continuăm să dezvoltăm acest univers al luxului – și nu numai –, fie toată lumea își va pierde dintr-odată interesul. Eu, personal, nu rezonez cu stilul vintage și ceea ce facem noi aici nu are nicio legătură cu acest stil.
Să continuăm să inventăm, să explorăm, chiar să definim granițe noi – asta trebuie să facem pentru ca brandul nostru să rămână în centrul atenției. De cele mai multe ori, oamenii sunt mai atrași de articolele de lux decât de articolele mainstream – tocmai pentru că sunt mai greu de obținut, pentru că reprezintă ceva.
Accesoriile sunt cele care transmit mai mult despre persoana noastră, în special în cazul bărbaților – noi avem foarte puține accesorii, iar ceasul, de regulă, este unul dintre ele. El pune în valoare personalitatea, dacă vreți. Apetitul pentru produsele de lux este puternic astăzi și va fi puternic și pe viitor. Este adevărat, suntem martori la unele mutații – una dintre ele la nivel geografic. Și este clar că Asia devine un consumator tot mai important de produse de lux. Asta și pentru că unele piețe se dezvoltă extrem de rapid.
S-a văzut foarte clar pe durata pandemiei: bogații devin și mai bogați și, ca atare, își doresc tot mai multe produse de lux. China a avut o evoluție uluitoare în ultimii câțiva ani. În afară de asta, există un adevăr demonstrat de statistici și de realitatea ultimilor 20 de ani: de fiecare dată când a existat o criză, imediat după aceea s-a înregistrat o creștere explozivă. Noi am prognozat 18 luni de creștere explozivă după încheierea crizei COVID. Ce-i drept, această criză nu s-a încheiat încă în adevăratul sens al cuvântului, dar…
Avem impresia că s-a încheiat, pentru că ne-am îndreptat atenția spre o altă criză.
Exact. Așadar, China a fost prima țară care și-a revenit spectaculos, SUA i-ai urmat exemplul în ultimele luni, așteptăm o revenire în forță a Europei. Așa ne-am gestionat investițiile în ultimii doi ani. Am investit masiv în China, pentru a recuceri piața locală, anul acesta avem de gând să investim ceva mai mult în afacerile din SUA. Și, din nou, sperăm că Europa își va reveni cât mai curând.
Să sperăm. Vă mulțumesc foarte mult!
Plăcerea a fost de partea mea.
Foto Marius Michailov
